Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανέφερε έλλειψη μιας ενέσιμης μορφής πενικιλίνης, ενός αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σύφιλης και άλλων βακτηριακών λοιμώξεων, όπως ο στρεπτόκοκκος λαιμού.

Το φάρμακο προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο φαρμάκων που αντιμετωπίζουν ελλείψεις στις ΗΠΑ, όπως η υγρή αμοξικιλλίνη, η οποία βρίσκεται σε έλλειψη από τον Οκτώβριο.

Η μορφή της επηρεασμένης πενικιλίνης, που ονομάζεται πενικιλίνη G βενζαθίνη, είναι το προτιμώμενο φάρμακο για τη σύφιλη, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες, παιδιά και εγκύους. Συχνά χορηγείται σε εξωτερικά ιατρεία ή σε χώρους επείγουσας φροντίδας. Οι δόσεις τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες είναι ελλιπείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον FDA.

Τα κρούσματα σύφιλης στις ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλό 70 ετών το 2021, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων ή ακόμη και σε θάνατο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ο FDA απέδωσε την έλλειψη πενικιλίνης στην αυξημένη ζήτηση. Η Pfizer, ο μοναδικός προμηθευτής αυτής της μορφής πενικιλίνης στις ΗΠΑ, επεσήμανε την έλλειψη αμοξικιλίνης ως το κύριο ζήτημα, επειδή ώθησε τους γιατρούς να συστήσουν αντ' αυτού πενικιλίνη. Η έλλειψη αμοξικιλλίνης προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης λοιμώξεων από ιούς του αναπνευστικού το Φινόπωρο και τον Χειμώνα, όταν το αντιβιοτικό συνταγογραφήθηκε για δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις που προέρχονται από τον Covid, τη γρίπη ή τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.

Οι αριθμοί κρουσμάτων στρεπτόκοκκου στο λαιμό παραμένουν αυξημένοι. Το CDC είπε την περασμένη εβδομάδα ότι αδημοσίευτα δεδομένα από το εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης έδειξαν υψηλό πενταετίας στις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά για τακτικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Ο FDA ανέφερε στον ιστότοπό του ότι τα προβλήματα εφοδιασμού αναμένεται να επιλυθούν κάποια στιγμή από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Πηγές:
nbcnews.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας