Η καλή μας υγεία επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε - όπως το περιβάλλον - αλλά τα περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι απλές, καθημερινές συνήθειες που διασφαλίζουν ότι ο οργανισμός μας είναι προστατευμένος.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές καλές συνήθειες που πρέπει όλοι να αποκτήσουμε.

Είναι καλό να τρώμε αργά

Αυτό δίνει στον εγκέφαλό μας την ευκαιρία να λάβει το σήμα ότι χορτάσαμε, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να φάμε υπερβολικά. Και όσο πιο αργά τρώμε, τόσο πιο πιθανό είναι να σκεφτούμε τι τρώμε και να κάνουμε λογικές, υγιεινές επιλογές.

Η κοινωνικότητα κάνει καλό

Δεν έχει να κάνει με το πόσα άτομα γνωρίζετε ή πόσο συχνά τα βλέπετε. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχετε μια πραγματική σχέση με τους άλλους. Μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, πιο παραγωγικούς και λιγότερο πιθανό να έχετε προβλήματα υγείας. Πάρτε λοιπόν τηλέφωνο έναν φίλο και πηγαίνετε για καφέ ή γραφτείτε σε μια ομάδα ή σύλλογο για να γνωρίσετε νέα άτομα.

Λιγότεροι χυμοί, περισσότερα φρούτα

Οι χυμοί είναι βολικοί, αλλά δεν περιέχουν πολλά περισσότερα πράγματα από ζάχαρη. Ναι, ορισμένοι χυμοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, αλλά αν φάμε ολόκληρο το φρούτο κερδίζουμε και μια γερή δόση φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μας κρατούν χορτασμένους για περισσότερη ώρα, αλλά φροντίζουν και για την καλή υγεία του εντέρου μας.

Δεν γίνεται να δουλεύουμε συνέχεια

Χρειαζόμαστε κάποιες μέρες για να δεθούμε με τα αγαπημένα μας άτομα ή και για να χαλαρώσουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Το να κάνουμε τακτικά διαλείμματα από την κούραση της καθημερινότητας είναι κλειδί όχι μόνο για την ψυχική μας υγεία, αλλά και για την σωματική. Άλλωστε, η κούραση της δουλειάς θα βρει τρόπο να χτυπήσει στο σώμα, ακόμα και αν μιλάμε για δουλειά γραφείου.

Διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων

Είναι μια καλή συνήθεια για να αποκτήσουμε, επειδή θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Είναι καλό για την υγεία μας να τα καταναλώνουμε σε όσο μικρότερες ποσότητες γίνεται, και το να επιλέγουμε προσεκτικά προϊόντα από το σούπερ μάρκετ είναι μεγάλο μέρος της διαδικασίας.

Διαχειριζόμαστε το άγχος

Όλοι έχουμε άγχος στη ζωή μας. Αλλά όταν είναι χρόνιο και ανεξέλεγκτο πρόβλημα, οι επιπτώσεις στο σώμα και το μυαλό μας είναι σοβαρές. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να πάρετε μια ανάσα, κάντε κάτι που σας ηρεμεί και προσπαθήστε να αποδεχτείτε τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε - όπως η κίνηση στο δρόμο στις ώρες αιχμής.

Κάνουμε λίγη γυμναστική

Περπάτημα ή τρέξιμο, κολύμβηση ή χορός. Βάρη ή κάποια πολεμική τέχνη. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για να γυμνάσετε το σώμα σας, και όταν διαλέξετε μία που σας κάνει να περνάτε και καλά, είναι ακόμα πιο πιθανό να μην τα παρατήσετε. Τα οφέλη της γυμναστικής για την υγεία μας είναι τεράστια, από κάθε πιθανή άποψη. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να γυμναζόμαστε και να κινούμαστε αν κάνουμε καθιστική ζωή και δουλειά γραφείου.

Κάνουμε σεξ

Συνδέεται με την υγεία της καρδιάς, την υγεία του εγκεφάλου, τη μακροζωία, την περισσότερη οικειότητα μέσα στη σχέση, ακόμη και με την ευτυχία. Δεν ξεχνάμε να εξεταζόμαστε τακτικά για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Κοιμόμαστε καλύτερα

Ο αρκετός και καλός ύπνος είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για την υγεία μας, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για κάθε είδους ασθένεια, ενώ επιτρέπει στον οργανισμό μας να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Βγαίνουμε έξω

Το φως του ήλιου βοηθά να ρυθμίσουμε το ρολόι του ύπνου μας και οδηγεί σε καλύτερο και πιο σωστό ύπνο. Είναι επίσης και ο καλύτερος τρόπος να συνθέσουμε λίγη βιταμίνη D. Είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων, την ψυχική υγεία και την υγεία της καρδιάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ