Το “1ο  Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας ”, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τη διαΝΕΟσις θα πραγματοποιηθεί 4-5 Μαΐου 2023. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Για τους στόχους του Συνεδρίου αλλά και γενικότερα για τις προοπτικές του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας, μίλησε στο iatronet.gr o πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας:

«Προσεγγίζοντας τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα μέσα από μία διεθνή οπτική, το Συνέδριο έχει συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες και επιστήμονες υψηλού επιπέδου από 12 χώρες από όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν 27 Διεθνείς και 12 Ελληνικούς φορείς, οργανισμούς και εταιρείες, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα ουσιαστικό φόρουμ για την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών, καινοτομίας και αμοιβαίας υποστήριξης», επισήμανε ο κ. Τούντας. 

Ανάμεσα στους Διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβάνονται οι: World Tourism Organization (UNWTO)German Medical Wellness Association, Health Tourism Department (Dubai Health Authority), European Historic Thermal Towns Association (EHTTA), European Spas Association (ESPA) και πολλοί ακόμη εξίσου σημαντικοί. Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική, η συμμετοχή θα είναι διαδικτυακή και δωρεάν.

Ποιες ενότητες θα καλύψει το Συνέδριο; 

Το πρόγραμμα θα καλύψει τρείς θεματικές ενότητες: του Ιατρικού Τουρισμού, του Ιαματικού Τουρισμού και του Τουρισμού Ευεξίας. Ο Ιατρικός Τουρισμός αφορά ασθενείς ή υγιείς που ταξιδεύουν σε κάποια χώρα για να λάβουν νοσοκομειακές ή εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες με κριτήρια το κόστος, την ποιότητα και συχνά το τουριστικό ενδιαφέρον. Οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες περιλαμβάνουν πρωτίστως την αποκατάσταση, την εξωσωματική γονιμοποίηση, την αισθητική-πλαστική χειρουργική, την οφθαλμολογία και την οδοντιατρική.

Ο Ιαματικός Τουρισμός προσφέρει υπηρεσίες θεραπείας ή/και ευεξίας σε οργανωμένες ιαματικές ή ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν πρόσβαση σε πιστοποιημένες ιαματικές πηγές. Ο Τουρισμός Ευεξίας παρέχεται κυρίως από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες προσφέρουν εκτός από  υπηρεσίες SPA, φυσική άσκηση,  υγιεινή διατροφή και διαιτολόγιο, χαλάρωση, διαλογισμό, αλλά και κοινωνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Σε αρκετές περιπτώσεις παρέχει και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, αντιγήρανσης και αναζωογόνησης, συχνά με τη χρήση συμπληρωματικής ή/και εναλλακτικής ιατρικής (βελονισμός, βοτανοθεραπεία, κ,ά.). 

Την πρώτη ημέρα, εκπρόσωποι διεθνών φορέων και ξένοι επιστήμονες θα ενημερώσουν για τις διεθνείς τάσεις και προκλήσεις και θα μοιραστούν με το ακροατήριο ιστορίες επιτυχίας και καινοτόμες δράσεις. Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας θα επικεντρώνεται στην Ελληνική πραγματικότητα με εισηγήσεις ειδικών, καθώς και εκπροσώπων εθνικών επιστημονικών, επαγγελματικών και κυβερνητικών οργανισμών. Θα συζητηθούν οι τομές που απαιτούνται και οι προοπτικές που ανοίγονται, το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, οι δυνατότητες χρηματοδότησης και αποζημίωσης, ώστε ο Τουρισμός Υγείας να μετουσιωθεί σε ένα στιβαρό αναπτυξιακό τομέα για την ελληνική οικονομία. 

Ποιος είναι ο στόχος του Συνεδρίου; 

Το συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο συνάντησης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενθαρρύνοντας συνεργασίες και προωθώντας πολύτιμη γνώση και εμπειρία, ώστε με την ολοκλήρωσή του να παρουσιάσει χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

Η προσέγγιση του Τουρισμού Υγείας θα είναι ολιστική και πολυεπίπεδη, από τη διαμόρφωση των νέων δεδομένων στην μετά Covid εποχή, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις στην αρχιτεκτονική, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη διαμόρφωση ενός ιαματικού προορισμού, την ευεξία ως τρόπο ζωής και ως ταχέως αναπτυσσόμενο θεματικό τουριστικό προϊόν, καθώς και τις βασικές πτυχές και προκλήσεις του Ιατρικού Τουρισμού, σε νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές  υπηρεσίες. 

Ποια είναι τα παγκόσμια μεγέθη του Τουρισμού Υγείας;

Στη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί παγκόσμια τάση με ετήσιο τζίρο που υπερβαίνει τα 200 δισ.$ τα 50 δισ. αφορούν τον Ιατρικό Τουρισμό, τα 50 δισ. τον Ιαματικό και τα 100 δισ $ τον Τουρισμό ευεξίας. Σύμφωνα με το World Travel Monitor, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερα από 12 εκατ. διεθνή ταξίδια για λόγους υγείας-ευεξίας αποτελώντας το 7% όλων των εγχώριων και διεθνών ταξιδιών. Ο τουρισμός ευεξίας αποτελεί παγκοσμίως το 15,6% της τουριστικής αγοράς, δηλαδή ένα στα έξι δολάρια  των εσόδων της συνολικής βιομηχανίας τουρισμού. 

Η παγκόσμια τάση στον Τουρισμό Υγείας είναι εμφανώς ανοδική παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών. Αυτό οφείλεται σε μια παγκοσμίως αναδυόμενη μεσαία τάξη με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα, η οποία αναζητά εμπειρίες με αυθεντικότητα και εσωτερικό νόημα. Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν όλο και περισσότερο ένα σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους στην προστασία και  προαγωγή της υγείας τους και κάνουν επιλογές που συνάδουν με ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Επιπρόσθετα, οι τουρίστες τρίτης ηλικίας, που αυξάνονται συνεχώς και που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες υγείας,, συχνά αναζητούν παροχές υγείας-ευεξίας σε χώρες τουριστικού προορισμού.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο Τουρισμός Υγείας στη χώρα μας; 

Στην Ελλάδα, ο Τουρισμός Υγείας υστερεί σημαντικά έναντι άλλων χωρών που πρωταγωνιστούν διεθνώς. Ο Ιατρικός Τουρισμός προσελκύει περίπου 100.000 ασθενείς ετησίως όταν στη γειτονική Τουρκία υπερβαίνουν τις 500.000. Η ανάπτυξή του στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ η Πολιτεία είναι απούσα. Ο Ιαματικός Τουρισμός, είναι σε ακόμα πιο μειονεκτική θέση, παρά το ότι η χώρα διαθέτει περίπου 130 αξιοποιήσιμες ιαματικές πηγές, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές είναι αδειοδοτημένες, ενώ λίγες μόνο από αυτές διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις. Ο δε Τουρισμός Ευεξίας παρέχεται από πολλά οργανωμένα ξενοδοχεία, αλλά οι παροχές του περιορίζονται κατά κανόνα στο παραδοσιακό SPA (πισίνα, μασάζ, σάουνα).

Ποιες είναι οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα; 

Για όλους τους λόγους που προανέφερα, ο Τουρισμός Υγείας έχει τη δυνατότητα να γίνει και στη χώρα μας ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε από τις κορυφαίες χώρες τουριστικού προορισμού, με κλίμα, φυσικό περιβάλλον και παραδοσιακή διατροφή που προάγουν την υγεία και διαθέτουμε εξαιρετικές ξενοδοχειακές υποδομές. Χρειάζεται όμως η συνδρομή της Πολιτείας στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, στη χρηματοδότηση των έργων υποδομής και εξοπλισμού, στην πιστοποίηση και στη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας, καθώς και  στην παραγωγή και κατάρτιση του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους με σύνδρομο Down και εξελίσσεται ταχύτερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία