Οι γνωστικές διαταραχές είναι ένα συχνό και, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, υποτιμημένο πρόβλημα μετά από εγκεφαλικά επεισόδια. Σε μια επιστημονική δήλωση στο Stroke, οι Αμερικανοί καρδιολόγοι συμβουλεύουν όλους τους ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο να εξετάζονται τακτικά για γνωστικές διαταραχές.

Τα κινητικά και αισθητηριακά ελλείμματα αποτελούν το κύριο αντικείμενο της οξείας θεραπείας και αποκατάστασης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι γνωστικές διαταραχές συχνά δεν αναγνωρίζονται ούτε διαγιγνώσκονται. Ωστόσο, η μείωση των νοητικών επιδόσεων δεν είναι καθόλου σπάνια στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με την ομάδα γύρω από τη Nada El Husseini από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, έως και το 60 % των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν ανιχνεύσιμα γνωστικά ελλείμματα κατά τον πρώτο χρόνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι η El Husseini εκτιμά ότι περίπου το 20% των ανθρώπων ανακάμπτει πλήρως από τις ήπιες διαταραχές, με το υψηλότερο ποσοστό ανάκαμψης να παρατηρείται λίγο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν επιδείνωση αργότερα, αναφέρει η έκθεση. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο και γνωστικές διαταραχές αναπτύσσουν στη συνέχεια άνοια εντός 5 ετών.

Ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται με τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου και αυξάνεται εάν οι ασθενείς είχαν ήδη γνωστικές διαταραχές πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με την El Husseini, αύξηση των διαταραχών αναμένεται επίσης εάν οι ασθενείς υποστούν δεύτερο ή τρίτο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επομένως, κατά την άποψη των καρδιολόγων, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται με συνέπεια οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία και η υπνική άπνοια, μετά από ένα πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η γνωστική εξασθένιση περιπλέκει την διαδικασία αποκατάστασης των ασθενών. Αυτό ισχύει για την ασφάλεια στο σπίτι, την επιστροφή στην εργασία και τη συμμετοχή στην οδική κυκλοφορία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία. Διάφορα φυτικά σκευάσματα και βιταμίνες έχουν δοκιμαστεί σε μικρές μελέτες, ορισμένα με ευνοϊκά αποτελέσματα, σύμφωνα με την El Husseini.

Ωστόσο, κανένα παρασκεύασμα δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τον FDA. Οι λογοθεραπευτές και οι εργοθεραπευτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς να μετριάσουν τις επιπτώσεις της άνοιας στην καθημερινή τους ζωή. Οι σωματικές δραστηριότητες θα μπορούσαν επίσης δυνητικά να προωθήσουν τη γνωστική αποκατάσταση.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021 μια προοπτική μελέτη κοόρτης (DISCOVERY), στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν έως και 8.000 ασθενείς.

Η μελέτη αποσκοπεί στην περαιτέρω διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου και της εξέλιξης της γνωστικής εξασθένησης. Τα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Νοεμβρίου 2025.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα