Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα ενός άνδρα να συλλάβει ένα παιδί, και ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας από αυτούς. Ας δούμε ποια είναι η σχέση τους.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου σε νεαρούς άνδρες. Είναι επίσης ιάσιμος. Αν έχετε λάβει διάγνωση καρκίνου των όρχεων, οι πιθανότητες επιβίωσής σας μπορεί να είναι καλές με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά υπάρχουν ορισμένοι συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν.

Ο καρκίνος των όρχεων και οι θεραπείες του μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να είστε γόνιμοι. Συνολικά, οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα γονιμότητας κατά περίπου 30% και είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιος δεν θα παράγει σπέρμα μετά τη θεραπεία.

Η διάγνωση του καρκίνου και η επακόλουθη θεραπεία δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα μετά τον καρκίνο των όρχεων. Τα προκαρκινικά επίπεδα γονιμότητας, η ηλικία και η γενική υγεία σας μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Προκαρκινικό επίπεδο γονιμότητας

Το επίπεδο γονιμότητάς σας πριν από τη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων παίζει ρόλο στις πιθανότητές σας να κάνετε παιδί μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αν δεν έχετε ήδη σπέρμα ή χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων κατά τη στιγμή της διάγνωσης, η θεραπεία μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματός σας.

Γενική υγεία

Υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας, πέρα από τον καρκίνο, που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  • Συγγενείς ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες
  • Διαβήτης
  • Ορισμένες λοιμώξεις, όπως η παρωτίτιδα
  • Οίδημα των όρχεων
  • Ορμονικές ανισορροπίες
  • Διαταραχές του θυρεοειδούς
  • Κιρσοκήλη ή διαταραχή της ροής του αίματος στους όρχεις
  • Κυστική ίνωση
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
  • Κάπνισμα ή χρήση ουσιών

Τύπος, δόση και διάρκεια θεραπείας

Οι θεραπείες για τον καρκίνο έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται σε κύτταρα που αναπαράγονται γρήγορα — χαρακτηριστικό γνώρισμα των καρκινικών κυττάρων. Αλλά και άλλα κύτταρα στο σώμα σας αναπαράγονται γρήγορα. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία είναι τοξική για τα σπερματοζωάρια και τα γεννητικά κύτταρα από τα οποία σχηματίζονται, και το ίδιο ισχύει και για τις ορμονικές θεραπείες που μπορούν να θεραπεύσουν αυτόν τον καρκίνο.

Το πόσο καιρό περιμένετε μετά τη θεραπεία για να προσπαθήσετε να κάνετε παιδί έχει επίσης σημασία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες ανησυχίες για υπογονιμότητα που προκύπτουν από τη θεραπεία του καρκίνου υποχωρούν περίπου 2 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών.

Μπορώ ακόμα να κάνω παιδιά αν έχω μόνο έναν όρχι;

Όταν ο ένας όρχις αφαιρείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου ή λείπει λόγω τραυματισμού, το σώμα συνήθως βρίσκει τρόπους να το αντισταθμίσει. Τα άτομα με έναν μόνο όρχι συνήθως παράγουν υπερβολική ποσότητα ορμόνης σε αυτόν τον έναν όρχι σε σύγκριση με την ποσότητα που παράγεται σε άτομα με δύο όρχεις.

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2020 έδειξε ότι το 48% των ανδρών που έλαβαν θεραπεία με συγκεκριμένους τύπους χημειοθεραπείας μπορούν να κάνουν παιδί σε σύγκριση με το αντίστοιχο 90% περίπου των ανδρών που θεραπεύουν τον καρκίνο τους με χειρουργική αφαίρεση ενός μόνο όρχεως.

Μπορεί ο καρκίνος των όρχεων να επηρεάσει τη σεξουαλική δραστηριότητα;

Εκτός από τη μείωση του αριθμού και της ποιότητας του σπέρματος, ο ίδιος ο καρκίνος των όρχεων και οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Το άγχος, η μειωμένη λίμπιντο, οι αλλαγές στη ροή του αίματος και οι ανησυχίες για την υγεία είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την σεξουαλική σας διάθεση.

Θεραπεύεται ο καρκίνος των όρχεων;

Ο καρκίνος των όρχεων είναι εξαιρετικά ιάσιμος. Πολλοί άνθρωποι - περίπου το 95% όσων έχουν νοσήσει - είναι ακόμα ζωντανοί 5 χρόνια ή περισσότερα μετά τη διάγνωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε