Πιο αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή για τη διαχείριση ψυχολογικών και συμπτωμάτων συμπεριφοράς σε ασθενείς με άνοια, είναι η χορήγηση κανναβιδιόλης 3%.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ομάδα Ελλήνων επιστημόνων σε μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Gerontologist. Η μελέτη υπογράφεται από τους επιστήμονες Φωτεινή Αλεξανδρή, Λυδία Παπαδοπούλου, Ανθούλα Τσολάκη, Γεωργία Παπαντωνίου, Λουκά Αθανασιάδη και την καθηγήτρια Μάγδα Τσολάκη.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, στόχος ήταν να διερευνηθούν τυχόν ευεργετικά αποτελέσματα από τη χορήγηση κανναβιδιόλης 3% σε περίοδο έξι μηνών σε ανοϊκούς ασθενείς με ψυχολογικές και διαταραχές συμπεριφοράς (BPSD). Όπως αναφέρουν, η διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης είναι κρίσιμη για στην καθημερινή κλινική πράξη.

Συγκρίθηκαν ασθενείς που λάμβαναν κανναβιδιόλη 3% με ασθενείς που ακολουθούν τη συνήθη ιατρική θεραπεία.

Από τη βάση δεδομένων του Συλλόγου Alzheimer Hellas επιλέχθηκαν συνολικά 20 ασθενείς με σοβαρή διαταραχή BPSD. Οι μισοί έλαβαν τη συνήθη ιατρική θεραπεία και οι υπόλοιποι σταγόνες καναββιδιόλης. Και στις δύο ομάδες, η διάρκεια θεραπείας ήταν έξι μήνες. Ακολούθησε αξιολόγηση με κλινικό τρόπο και με δομημένη τηλεφωνική συνέντευξη. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αξιολόγηση έδειξε σημαντική βελτίωση των ψυχολογικών και διαταραχών συμπεριφοράς (BPSD) σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν κανναβιδιόλη και καμία ή περιορισμένη βελτίωση στους ασθενείς που λάμβαναν την τυπική θεραπεία, ανεξάρτητα από υποκείμενη νευροπαθολογία της άνοιας.

Με αυτά τα δεδομένα, η συντακτική ομάδα θεωρεί πως η κανναβιδιόλη είναι πιο αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή για τη διαχείριση της BPSD από την τυπική παρέμβαση. Θεωρεί, πάντως, πως απαιτούνται μελλοντικές μεγάλες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν εκ νέου αυτά τα ευρήματα.

Σημειώνει πως οι επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν την κανναβιδιόλη στις πρακτικές τους, προκειμένου να μειώσουν τη BPSD σε άτομα με αναπηρία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα