Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων σε ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία πάσχουν από διαβήτη. Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του ατόμου, η ασθένεια μπορεί ακόμα να αναχαιτιστεί σε πολλές περιπτώσεις.

"Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων σε ηλικία συνταξιοδότησης είναι διαβητικοί τύπου 2", δήλωσε ο Dr. Johannes Scholl, παθολόγος και συγγραφέας βιβλίων από το Rüdesheim am Rhein, στο συνέδριο παθολόγων  που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου στο Wiesbaden. "Απλώς το αποδεχόμαστε μοιραία". Ωστόσο, με τον σωστό τρόπο ζωής, η νόσος μπορεί να μειωθεί.

Tα άτομα με προδιαβήτη ή σοβαρή αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά δεν ερωτώνται αν θα προτιμούσαν να καταπολεμήσουν τη νόσο ή να λάβουν αργότερα φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, μια μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πόσο καλά λειτουργεί η ύφεση, ειδικά στις αρχικές φάσεις της νόσου, λέει ο Scholl.

Κατά την διάρκεια οκταετούς παρατήρησης, ο γενικός ιατρός Dr. David Unwin είχε προτείνει στους 465 διαβητικούς τύπου 2 ή ασθενείς με προδιαβήτη στο ιατρείο του στο Southport να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Το 39% αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή τη δίαιτα με μειωμένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για τουλάχιστον 23 μήνες, όπως προκύπτει από δημοσίευση στο περιοδικό "BMJ Nutrition, Prevention & Health".

Μετά από 33 μήνες κατά μέσο όρο, οι ασθενείς της ομάδας χαμηλών υδατανθράκων είχαν χάσει κατά μέσο όρο περίπου 10 κιλά σε βάρος.

Η τιμή της HbA1c τους μειώθηκε από σχεδόν 8 σε 6,5%. Συνολικά, το 51% πέτυχε ύφεση του διαβήτη.

Στους διαβητικούς τύπου 2 με διάρκεια νόσου μικρότερη του ενός έτους, το ποσοστό ήταν 77%.

Στους ασθενείς με διάρκεια νόσου άνω των 15 ετών, ο διαβήτης εξακολουθούσε να υποχωρεί κατά 20%.

Επιπλέον, τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος βελτιώθηκαν σε ολόκληρη την ομάδα, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μειώθηκαν και το συνολικό κόστος των αντιδιαβητικών φαρμάκων θα μπορούσε να εξοικονομηθεί κατά 50%.

Ο ιδρυτής της αλυσίδας πρακτικής Prevention First κατέκρινε το γεγονός ότι οι ασθενείς συχνά δεν συνειδητοποιούν πόσο αποτελεσματικά μπορεί να μειωθεί ο διαβήτης στα αρχικά στάδια με τη βοήθεια των χαμηλών υδατανθράκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα