Στο μέλλον, η νόσος Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να διαγνωστεί πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Ερευνητές των Ελβετικού Ομοσπονδιακού Εργαστηρίου Δοκιμών και Έρευνας Υλικών (Empa) έδειξαν ότι ορισμένες πρωτεϊνικές ίνες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό αποτελούν σαφή ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ήταν ήδη γνωστό ότι ορισμένες πρωτεΐνες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσε σήμερα το Empa. Ωστόσο, οι τρέχουσες μέθοδοι ανίχνευσης τέτοιων "βιοδεικτών" με τη χρήση βιοχημικών δοκιμών μπορούν να προσδιορίσουν μόνο την παρουσία και την ποσότητα των ύποπτων πρωτεϊνών.

Η νέα μελέτη των ερευνητών της Εmpa στο περιοδικό "Communications Biology" δείχνει τώρα ότι οι πρωτεΐνες αυτές φαίνονται διαφορετικές ανάλογα με το αν οι ασθενείς πάσχουν από Αλτσχάιμερ, έχουν μόνο ήπια γνωστική διαταραχή ή δεν εμφανίζουν ακόμη συμπτώματα.

"Ενώ σε άτομα σε πρώιμη φάση της νόσου βρέθηκαν μόνο μικρές πρωτεϊνικές ίνες με μήκος περίπου 100 νανομέτρων, σε μεταγενέστερες φάσεις της νόσου εμφανίστηκαν ίνες με πολύ μεγαλύτερη έκταση, οι οποίες μπορεί να αποκτήσουν μήκος πολλών μικρομέτρων", δήλωσε ο βιοφυσικός Peter Nirmalraj στην ανακοίνωση του Εmpa.

Στα υγιή άτομα, από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχαν καθόλου ή υπήρχαν μόνο λίγες ιδιαίτερα βραχείες ίνες στα δείγματα. Επομένως, όσο πιο μακριές ήταν οι ίνες, τόσο πιο σοβαρή ήταν η ασθένεια.

Μετά από αυτή την πιλοτική μελέτη με 33 συμμετέχοντες, οι ερευνητές θέλουν τώρα να διεξάγουν περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερες ομάδες ασθενών.

Πηγές:
Communications Biology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη