Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσούν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις εντόπισαν τέσσερα συμπτώματα που υποδεικνύουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο.

Ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα από τα τέσσερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο αριθμός των ενηλίκων κάτω των 50 ετών που αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί κατά περίπου 30 % παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια.

Σε ορισμένες περιοχές, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ωστόσο, δεν υπάρχει έλεγχος έγκαιρης ανίχνευσης για αυτή την ηλικιακή ομάδα, οπότε οι καρκίνοι συχνά ανιχνεύονται αργά.

Για να εντοπίσει πιθανά προειδοποιητικά σημάδια, μια ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Cassandra Fritz της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις εξέτασε ανώνυμα δεδομένα ασφάλισης υγείας από περισσότερους από 5.000 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σε πρώιμη έναρξη.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, τέσσερα συμπτώματα υποδεικνύουν πιθανό καρκίνο του παχέος εντέρου: κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, διάρροια και έλλειψη σιδήρου.

Η παρουσία ενός από αυτά τα τέσσερα συμπτώματα διπλασιάζει τον κίνδυνο να έχει κανείς καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ η παρουσία δύο συμπτωμάτων αυξάνει τον κίνδυνο κατά 3,5 φορές, γράφουν οι ερευνητές στο "Journal of the National Cancer Institute". Όσοι είχαν τρία ή περισσότερα συμπτώματα είχαν 6,5 φορές αυξημένο κίνδυνο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εμφανίζεται μόνο στους ηλικιωμένους, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Dr. Sin Cao, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Οι νεότεροι ενήλικες θα πρέπει επίσης να το γνωρίζουν.

"Είναι επίσης σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τους γαστρεντερολόγους και τους γιατρούς επειγόντων περιστατικών", δήλωσε ο Cao.

Επί του παρόντος, πολλοί καρκίνοι του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών δεν ανιχνεύονται μέχρι να φτάσουν στα επείγοντα περιστατικά, είπε, και υπάρχουν σημαντικές διαγνωστικές καθυστερήσεις.

Η γνώση των προειδοποιητικών σημάτων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της έγκαιρης διάγνωσης, είπε. Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένοι από τους ασθενείς είχαν ήδη εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Πηγές:
Journal of the National Cancer Institute

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα