"Δυστυχώς, το φαινόμενο του 'ξεχασμένου παιδιού' είναι μια υπενθύμιση σε όλους μας ότι ο εγκέφαλός μας δεν έχει φτιαχτεί για τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μας δείχνει ακριβώς τις αστοχίες που μπορεί να έχει η λειτουργία της μνήμης και της προσοχής μας", δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαδημητριάδης για τον αδόκητο θάνατο του 5,5 μηνών βρέφους στην Άρτα που ξέχασε ο 37χρονος πατέρας του, εξήγησε ότι το "Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού" και το κενό μνήμης, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εξηγείται επιστημονικά.

"Το DNA του ανθρώπου δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί σε όλα αυτά που του φορτώνουμε στον σύγχρονο κόσμο, τiς υπενθυμίσεις που έρχονται από το κινητό μας, τις ειδοποιήσεις, τα τηλέφωνα, το άγχος της επιβίωσης με τις δουλειές μας και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για την εποχή μας, Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι πολύ λοιπόν πιθανό ότι ένας άνθρωπος του οποίου η ρουτίνα αλλάζει ξαφνικά, ο οποίος είναι κουρασμένος, ενδεχομένως γιατί ξυπνάει μέσα στη νύχτα με το παιδί του, ο οποίος έχει άγχος και μπορεί να αλλάξει το παραμικρό μέσα στην καθημερινότητά του, γιατί του ζητήθηκε κάτι καινούργιο εκείνο το πρωί, πράγματι να κάνει αυτό το κενό μνήμης".

Ξεχνάμε πράγματα μέσα στην καθημερινότητα

Θέλοντας να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα "πώς μπορεί κάποιος ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο;" ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής σχολίασε το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε τώρα που κάνουμε αυτή τη συζήτηση στον αέρα ότι ξεχνάμε πράγματα μέσα στην καθημερινότητα.

"Μπορεί να το βρίσκουμε χαριτωμένο όταν ξεχνάμε το κινητό μας, όταν βέβαια ξεχνάμε το ίδιο μας το παιδί τόσες ώρες κλεισμένο στο αυτοκίνητο, αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα φώτα της προσοχής και της δημοσιότητας πέφτουν πάνω σε αυτούς τους δύστυχους γονείς", σημείωσε.

Και όπως τόνισε το "σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού" στην πραγματικότητα δεν είναι μία πράξη την οποία κάνει κανείς ηθελημένα. Αντίθετα, "είναι μια αστοχία της ανθρώπινης διανόησης που μας υπενθυμίζει, όπως εξήγησε, με τραγικό τρόπο τα όρια του μυαλού μας".

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο