Ενώ τα ποσοστά καρκίνου έχουν μειωθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου στο πάγκρεας και πιο συγκεκριμένα σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Gastroenterology τον Φεβρουάριο ανέλυσε στοιχεία  455.000 ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας μεταξύ 2001 και 2018 και ανακάλυψε ότι ενώ τα ποσοστά της νόσου αυξήθηκαν γενικά, είχαν άνοδο και σε γυναίκες νεότερης ηλικίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά καρκίνου στο πάγκρεας σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αυξήθηκαν 2,4% έναντι αυτών των αντρών ίδιας ηλικίας. Η τάση δεν φαίνεται να μειώνεται.

Ενώ η πλειοψηφία των περιστατικών είναι άνθρωποι στα 70, οι γιατροί λένε ότι έχουν διαπιστώσει αύξηση του αριθμού των νεότερων ασθενών τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπουν περισσότερους ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας και ορισμένοι είναι νεότερο από τη συνήθη ηλικία που βλέπουν.

Ορισμένες φορές, οι ασθενείς είναι 20, 30 και 40 ετών.

Ο Dr. Shubham Pant, του MD Anderson Cancer Center, δήλωσε ότι ακόμα ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι σε  μεγάλο βαθμό νόσος του γήρατος. Πριν, οι γιατροί έβλεπαν έναν ή 2 ασθενείς τον χρόνο και τώρα 5 ή περισσότερους. Υπάρχει αύξηση, αλλά είναι σχετική.

Δεν είναι εντελώς σαφής η αιτία που τα ποσοστά καρκίνου αυξάνονται στις γυναίκες.

Η πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε μόνο αύξηση των περιστατικών και δεν εξήγησε την αιτία.

Η Langan δήλωσε ότι είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στην άνοδο των ποσοστών παχυσαρκίας ή κατανάλωσης αλκοόλ αλλά θα μπορούσε να οφείλεται και σε άλλα αίτια.

Η Noonan δήλωσε οτι υπάρχουν διάφορες θεωρίες, όπως ότι μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με διατροφή με πολλά λιπαρά, καπνιστά και επεξεργασμένα κρέατα, αδράνεια και ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις.

Είναι πολύ δύσκολο να πούμε τώρα. Αν και οι αριθμοί αυξάνονται είναι ακόμα πολύ μικροί, δήλωσε ο Pant.

Τα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με αυτά άλλων νόσων αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν ίκτερο, πόνο στην κοιλιά ή την πλάτη, απώλεια βάρους και έλλειψη όρεξης καθώς και ναυτία και εμετούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα