Η διατήρηση υγιούς βάρους μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, αναφέρει νέα έρευνα η οποία ενισχύει ενδείξεις ότι επιπλέον βάρος και αύξηση του βάρους στην ενήλικο ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο και για άλλους καρκίνους του πεπτικού.

Η Holli Loomans-Kropp, του Ohio State University Comprehensive Cancer Center, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος σε διάφορες φάσεις της ζωής του αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο πεπτικό στην προχωρημένη ενήλικο ζωή.

Ο ΔΜΣ που έφτανε στα επίπεδα του υπέρβαρου ή παχύσαρκου στην αρχή, τη μέση και το τέλος της ενήλικης ζωής, αύξανε τον κίνδυνο για καρκίνο στο πεπτικό.
Η συχνή χρήση ασπιρίνης δεν άλλαζε τον αυξημένο κίνδυνο σε υπέρβαρους και παχύσαρκους.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία που είχαν συλλεχθεί πρωτύτερα από 131.000 ασθενείς ηλικίας 55 έως 74 ετών κατά την εγγραφή.
Χρησιμοποίησαν την ηλικία των 20 ετών ως ορισμό για την πρώιμη ενήλικο ζωή, των 50 για τη μέση και των 55 για την κατοπινή και σημείωσαν πόσο συχνά οι συμμετέχοντες λάμβαναν ασπιρίνη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, και παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για 13 χρόνια ή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009-όποιο ήταν πρώτο.

 

Πηγές:
JAMA Network Open,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα