Η προστασία από τον εμβολιασμό μειώνεται ραγδαία σε ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα. Αυτό δείχνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Nature Medicine".

Τα άτομα με ΔΜΣ 40 και άνω επωφελούνται από τον εμβολιασμό CoViD-19 για μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι τα άτομα με φυσιολογικό ή μέτριο  βάρος.

Είναι γνωστό ότι η εμβολιαστική προστασία έναντι της CoViD-19 μειώνεται σχετικά γρήγορα. Η διαδικασία αυτή είναι ακόμη πιο έντονη στα παχύσαρκα άτομα, αναφέρουν τώρα Βρετανοί ερευνητές στο περιοδικό Nature Medicine.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη δρα Dr. Agatha van der Klaauw από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Μεγάλη Βρετανία ανέλυσε δεδομένα υγείας από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους από την Σκωτία. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας λόγω CoViD - 19 σε άτομα ανοσοποιημένα κατά του κορονοϊού που είχαν εμβολιαστεί με mRNA της Biontech/Pfizer είτε της Astra-Zeneca.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα άτομα με έντονη παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω των 40 kg/m2) είχαν 76% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της CoViD - 19 σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ.

Ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς αυξημένος σε άτομα με παχυσαρκία (ΔΜΣ μεταξύ 30 και 40 kg/m2) και σε άτομα που ήταν λιποβαρή (ΔΜΣ κάτω από 18,5 kg/m2). Οι διαρκείς λοιμώξεις ήταν πιο πιθανό να οδηγήσουν σε νοσηλείες και θάνατο (μετά από 10 εβδομάδες) που σχετίζονταν με τον SARS-CoV-2 μετά από δύο εμβολιασμούς τους έντονα παχύσαρκους από ό,τι τους παχύσαρκους (μετά από 15 εβδομάδες) ή τους φυσιολογικού βάρους (μετά από 20 εβδομάδες).

Η ομάδα με επικεφαλής την van der Klaauw μελέτησε επίσης την ανοσολογική απόκριση μετά τους εμβολιασμούς κατά της CοViD-19 σε μια ομάδα 28 σοβαρά παχύσαρκων και 41 φυσιολογικού βάρους ατόμων για περίπου έξι μήνες, εξετάζοντας τον αριθμό και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, οι σοβαρά παχύσαρκοι είχαν μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα αντισώματα που υπήρχαν σε αυτούς ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην εξάλειψη (εξουδετέρωση) του ιού.

Στο 55% των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία, η ικανότητα εξουδετέρωσης δεν ήταν ποσοτικά προσδιορίσιμη ή δεν ήταν ανιχνεύσιμη, γράφουν οι συγγραφείς με επικεφαλής την van der Klaauw. Αυτό συνέβαινε στο 12% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος.

Μια αναμνηστική δόση αύξησε και πάλι τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και στις δύο ομάδες, αλλά ακόμη και μετά από αυτόν τον τρίτο εμβολιασμό, η ανοσολογική προστασία μειώθηκε και πάλι ταχύτερα στους παχύσαρκους απ' ό,τι στα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

"Μπορεί να απαιτούνται συχνότερες αναμνηστικές δόσεις στα παχύσαρκα άτομα για να διατηρηθεί η προστασία έναντι της CoViD-19", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Dr. Sadaf Farooqi του Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Εξαιτίας του υψηλού επιπολασμού του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας παγκοσμίως, αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας, είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα