Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα. Πρόκειται για θανάτους από όλες τις αιτίες, οι οποίοι ξεπερνούν τους αναμενόμενους σε "φυσιολογικές" συνθήκες.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Eurostat, με 10,3%, η Ελλάδα κατείχε τον Μάρτιο τη δεύτερη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη, μετά την Ολλανδία (12,3%). Στο ποσοστό αποτυπώνεται η διαφορά από τον μέσο εθνικό όρο της περίοδου 2016 - 2019.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως σε 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπήρξε αύξηση της υπερβάλλουσας θνητότητας, ενώ χαμηλότερη θνητότητα καταγράφηκε στη Λετονία (-14%), στη Ρουμανία (-13%) και στη Βουλγαρία (-10%).

Αύξηση θνητότητας καταγράφηκε και στις χώρες: Ιρλανδία και Αυστρία (+9%), Κύπρο (+8%), Ισπανία και Μάλτα (+6%), Πορτογαλία και Γερμανία (+4%) και Δανία (+1%).

Τον Μάρτιο, η θνητότητα αυξήθηκε ελαφρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο +0,3%. Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 2%.

Κορύφωση των ποσοστών στην Ευρώπη είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2020 (+25%), τον Νοέμβριο του 2020 (+40%), τον Απρίλιο του 2021 (+21%) και τον Νοέμβριο του 2021 (+27%).

Δημ.Κ.

Πηγές:
Eurostat

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα