Γυναίκες που παρουσιάζουν πιο σοβαρές εξάψεις μετά την εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο και υπέρταση, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο 25th European Congress of Endocrinology στην Κωνσταντινούπολη.

Tα ευρήματα της μακροχρόνιας έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της χρήσης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση σε αυτές τις γυναίκες.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, επιστήμονες του ΕΚΠΑ εξέτασαν 825 υγιείς γυναίκες 40-65 ετών, που πρόσφατα είχαν μπει στην εμμηνόπαυση, στο Αρεταίειο.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια, μεταξύ 2006 και 2021, και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές που είχαν μέτριες έως σοβαρές εξάψεις ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο.

Επιπλέον, γυναίκες που εμφάνισαν υπέρταση ή μεταβολικό σύνδρομο είχαν διαγνωστεί νωρίτερα, όταν εμφάνιζαν πιο έντονες εξάψεις έναντι όσων δεν είχαν ή είχαν ελαφρύτερες εξάψεις.

Προηγούμενες έρευνες, επίσης έδειξαν σχέση μεταξύ εξάψεων και κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία. Γυναίκες που εμφάνιζαν εξάψεις είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ειδών καταστάσεων που επηρεάζουν την καρδιά και τα αγγεία.

Όμως, η σχέση ποτέ δεν είχε μελετηθεί σε γυναίκες με διαφόρων βαθμών συμπτώματα, σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Συμπτώματα όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να αρχίσουν περίπου γύρω από το διάστημα της εμμηνόπαυσης και να διαρκέσουν 10 χρόνια.

Η Δρ. Αρμένη δήλωσε ότι τα αποτελέσματα τονίζουν και πάλι τον ρόλο στρατηγικών πρόληψης καρδιαγγειακών, όπως η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης που θα πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα μετά την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται τώρα να εξετάσουν αν αυτοί οι συσσωρευμένοι παράγοντες κινδύνου προκαλούν καρδιακές παθήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]