'Ερευνα που θα παρουσιαστεί στο European Congress on Obesity την τρέχουσα εβδομάδα, υποδεικνύει ότι ο βελονισμός στα αυτιά με μεταλλικές χάντρες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του βάρους, του ΔΜΣ και του σωματικού λίπους σε συνδυασμό με διατροφή και άσκηση.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Takahiro Fujimoto, της Clinic F στο Τόκυο, δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Gastroenterology.

Η μελέτη δείχνει πως η επιθυμία για τροφή μπορεί να ελεγχθεί με χρήση της πιο απλής μεθόδου βελονισμού με χάντρες αντί για βελόνες.

Στην Ιαπωνία, αυτή η μέθοδος που συμβάλλει στην απώλεια βάρους χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Η μικρή έρευνα έγινε σε 81 άντρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, 21 έως 78ετών, με μέσο ΔΜΣ  28,4 και με υψηλό επίπεδο κοιλιακού λίπους. Αξιολογήθηκαν με ωτοβελονισμό, με μεταλλικές χάντρες 1,5 χιλιοστού στο έξω ους.

Οι βελόνες τοποθετήθηκαν στα 2 αυτιά και διατηρούνταν στη θέση τους με χειρουργική ταινία για να εξασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες λάμβαναν σταθερή πίεση σε κάθε σημείο βελονισμού. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μειώσουν την πρόσληψη τροφών κατά το ήμισυ κατά τη διάρκεια 3 μηνών θεραπείας.

Ο Fujimoto δήλωσε, ότι είναι πιθανό ο βελονισμός να έχει θετική επίδραση, μειώνοντας την όρεξη και την επιθυμία, βελτιώνοντας την πέψη και ενισχύοντας τον μεταβολισμό.

Πηγές:
BMJ Open Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μύθοι και αλήθειες για την επιπεφυκίτιδα
Παράταση στις επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων που έχουν λήξει
Μήπως δεν γυμνάζομαι σωστά;