Οι γυναίκες που καπνίζουν μαριχουάνα ή χρησιμοποιούν άλλα προϊόντα κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν μικρότερα παιδιά με ελλατωμένη περιφέρεια κεφαλής. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Pediatrics, η επιβλαβής επίδραση ήταν εμφανής ήδη από το πρώτο τρίμηνο.

Με την απελευθέρωση της κάνναβης, η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει επίσης αυξηθεί στις ΗΠΑ. Πολλές νέες γυναίκες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους για το παιδί τους και ορισμένες χρησιμοποιούν επίσης το ναρκωτικό ως φάρμακο για τη ναυτία στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι η δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) εισέρχεται στην κυκλοφορία του παιδιού μέσω του πλακούντα. Στον εγκέφαλο, η THC διεγείρει τους υποδοχείς κανναβινοειδών, οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Ήδη πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, Αμερικανοί παιδίατροι είχαν προειδοποιήσει ότι η έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την προγεννητική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο "New England Journal of Medicine" από μια παιδιατρική κλινική στη Βοστώνη, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν αναφέρει χρήση μαριχουάνας ή είχαν θετικό αποτέλεσμα στα ούρα τους ζύγιζαν κατά μέσο όρο 79 γραμμάρια λιγότερο και είχαν 0,5 εκατοστά μικρότερο ύψος (μία χρήση κοκαΐνης μείωσε το σωματικό βάρος κατά 93 γραμμάρια και το ύψος κατά 0,7 εκατοστά).

Στην ανάλυση που παρουσίασε τώρα μια ομάδα με επικεφαλής την Beth Bailey από το Central Michigan University στο Mount Pleasant/Michigan, το βάρος γέννησης ήταν ακόμη 185,1 γραμμάρια λιγότερο και τα νεογέννητα ήταν 0,94 εκατοστά μικρότερα. Σε αντίθεση με την προηγούμενη μελέτη, υπήρξε επίσης μείωση της περιφέρειας του κεφαλιού κατά 0,79 εκατοστά, γεγονός που υποδηλώνει μειωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η Bailey ήταν η πρώτη που μελέτησε την επίδραση της κατανάλωσης σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης. Τα παιδιά των εγκύων γυναικών που είχαν κάνει αποκλειστική χρήση κάνναβης κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν επίσης 154,0 γραμμάρια ελαφρύτερα κατά τη γέννηση από μια ομάδα ελέγχου χωρίς χρήση κάνναβης. Η συσχέτιση ήταν σημαντική, αν και η μελέτη συνέκρινε μόνο 109 νεογέννητα με έκθεση σε κάνναβη με 171 νεογέννητα σε ομάδα ελέγχου.

Η επίδραση της χρήσης κάνναβης κατά το πρώτο τρίμηνο στο ύψος (μείον 0,27 cm) και στην περιφέρεια κεφαλής (μείον 0,47 cm) δεν ήταν σημαντική. Στις γυναίκες που έκαναν χρήση κάνναβης κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, η μείωση του βάρους ήταν 164,1 γραμμάρια, του μήκους σώματος 0,61 cm και της περιφέρειας κεφαλής σημαντική 0,83 cm.

Παρόλο που δεν ήταν όλες οι συσχετίσεις στατιστικά σημαντικές και τα αποτελέσματα μιας αναδρομικής ανάλυσης δεν μπορούν τελικά να αποδείξουν την αιτιότητα, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται να διακόψουν τη χρήση κάνναβης στην αρχή της εγκυμοσύνης, θεωρεί η Bailey.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γ. Πατούλης: "Σκληρό μέτρο" η αποχή από τη συνταγογράφηση
ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής - Περιέχει φαρμαλκευτικές ουσίες
Ουσίες που περιέχονται στο τσάι του βουνού κατά του γλοιοβλαστώματος