Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό.

Μια ερευνητική ομάδα από τη Βέρνη ανακάλυψε τώρα το γιατί. Οι λεγόμενες θειαζίδες αναστέλλουν ένα ειδικό ένζυμο που έχει κεντρική σημασία για την απελευθέρωση της ινσουλίνης, όπως ανακοίνωσε χθες το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Inselspital Bern δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό "Journal of the American Society of Nephrology".

Οι θειαζίδες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συχνά συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση εδώ και περίπου έξι δεκαετίες.

Ανάλογα με τη μελέτη, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 20% - 50%. "Λόγω αυτών των απρόβλεπτων και ελάχιστα κατανοητών παρενεργειών, πολλοί γιατροί απέχουν από τη χρήση αυτών των κλινικά αποτελεσματικών, παντού διαθέσιμων και φθηνών φαρμάκων", έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. 

Η ανάγκη για φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση είναι πολύ μεγάλη. Στην Ελβετία, ένας στους δύο πολίτες άνω των 65 ετών έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών δευτερογενών ασθενειών, όπως άνοια, εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή προσβολή ή νεφρική ανεπάρκεια.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε τώρα έδειξε για πρώτη φορά ότι οι θειαζίδες αναστέλλουν το ένζυμο καρβονική ανυδράση 5b. Το ένζυμο αυτό φαίνεται λοιπόν να είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική έκκριση ινσουλίνης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

"Τώρα πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω τη λειτουργία και τη ρύθμιση της καρβονικής ανυδράσης 5b στα ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα του παγκρέατος, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την ανάπτυξη του διαβήτη στον άνθρωπο και να θέσουμε τις βάσεις για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Daniel Fuster.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]