Τα καλοκαίρια μπορεί να έχετε την επιθυμία να δοκιμάσετε ένα πιο ανοιχτό χρώμα μαλλιών. Το βάψιμο σε κομμωτήριο μπορεί να είναι ακριβό, καθώς και χρονοβόρο. Και κάπου ακούσατε ότι το να απλώσουμε λίγο χυμό λεμονιού στα μαλλιά μας και να καθίσουμε στον ήλιο μπορεί να μας προσφέρει φυσικές ανταύγειες. Μήπως ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Και όμως, είναι δυνατό. Ο χυμός λεμονιού μπορεί να αλλάξει τον τόνο των μαλλιών σας λόγω της αντίδρασης που εμφανίζεται όταν εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Ο τρόπος με τον οποίο τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα όταν εκτίθενται στον ήλιο είναι αποτέλεσμα βλάβης από τις ακτίνες αυτές, σύμφωνα με έρευνα. Είναι επίσης πιο πιθανό να συμβεί αν έχετε πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά εξαρχής. Τα οξέα του λεμονιού διασπούν την επιφάνεια της τρίχας, επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να διεισδύσουν βαθύτερα.

Αλλά αυτός δεν είναι και ο πιο αποτελεσματικό τρόπος για να ανοίξετε τα μαλλιά σας. Παίρνει πολύ χρόνο και παράγει μέτρια αποτελέσματα.

Η διαδικασία είναι ασφαλής, αλλά το πρόβλημα είναι τα απρόβλεπτα αποτελέσματα. Αν έχετε πιο σκούρα μαλλιά, ο χυμός λεμονιού και το φως του ήλιου πιθανότατα δεν θα δώσουν το ιδανικό χρώμα. Και αν τα μαλλιά σας είναι ήδη βαμμένα και προσπαθείτε να τα ενισχύσετε με χυμό λεμονιού, αντί για ανταύγειες μπορεί να αποκτήσετε μια χάλκινη απόχρωση. Το φυσικό ανοιχτό ξανθό είναι η μόνη αρχική βάση που πιθανότατα θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα λάμψης.

Οι ακτίνες UV επηρεάζουν επίσης τη δομή της τρίχας, κάτι που μπορεί να τη στεγνώσει και να κάνει τα μαλλιά πιο εύθραυστα, σύμφωνα με έρευνα. Αν τα μαλλιά σας είναι ήδη βαμμένα, οι ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσουν το ξεθώριασμα του χρώματος – επομένως μπορεί να καταλήξετε να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.

Επίσης, το επιχείρημα της χρήσης χυμού λεμονιού επειδή είναι πιο "φυσικό" δεν στέκει. Η λέξη "φυσικός" αποτελεί όρο του μάρκετινγκ και δεν σημαίνει κάτι. Τα οξέα του λεμονιού εξακολουθούν να είναι χημικές ουσίες, και πολλές από αυτές τις ουσίες σε φυτά μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σε συνδυασμό με το φως του ήλιου. 

Πώς να βάψετε τα μαλλιά σας με ασφάλεια

Πηγαίνετε σε έναν επαγγελματία

Το θετικό του να βάφουν τα μαλλιά μας επαγγελματίες κομμωτές είναι ότι όχι μόνο ξέρουν τι κάνουν, αλλά μπορούν επίσης να συμβουλέψουν για ένα χρώμα ή προϊόν για το συγκεκριμένο χρώμα, την υφή και την τρέχουσα υγεία των μαλλιών μας.

Μην κάνετε πολύ δραστικές αλλαγές

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μια ριζική αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών σας είναι να το πάτε σταδιακά. Αν έχετε σκούρα μαλλιά και θέλετε να τα κάνετε πολύ ξανθά, η δραστική αλλαγή απαιτεί να προκληθεί περισσότερη ζημιά στην τρίχα, κάτι που κάνει τα αποτελέσματα πιο απρόβλεπτα, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο να προκαλέσετε πιο μόνιμη βλάβη.

Παρακολουθήστε πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας

Η βαφή μαλλιών μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο δέρμα σας, επομένως αν παρατηρήσετε εξάνθημα, ερυθρότητα, πρήξιμο, κάψιμο ή φαγούρα, σταματήστε τη διαδικασία. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν μιλήστε με έναν δερματολόγο.

Φροντίστε το χρώμα σας

Ειδικά σαμπουάν και κοντίσιονερ, καθώς και άλλα προϊόντα, όπως μάσκες μαλλιών, σχεδιασμένα για βαμμένα μαλλιά, συμβάλλουν στη διατήρηση του χρώματος και στην προώθηση της υγείας των μαλλιών σας, προσφέροντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο