«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ προσωπικά ως επίτροπος Υγείας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων όπου η έρευνα και η καινοτομία θα μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμη περισσότερο», ανέφερε από την Κύπρο όπου βρίσκεται η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πρώτου Κυπριακού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, η κυρία Κυριακίδου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα Ορίζοντας (Horizon Europe) και την ειδική ερευνητική του αποστολή, τα οποία χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας.

«Ένα Σχέδιο με πρωτοφανή χρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πέραν των 2 δισ. για την έρευνα για τον καρκίνο. Ένα Σχέδιο που φέρνει μια σειρά από πρωτοποριακές δράσεις χωρίς προηγούμενο, που εκτείνονται στους τομείς της πρόληψης, της έγκαιρης ανίχνευσης και της θεραπείας του καρκίνου, αλλά παράλληλα και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο είναι ακόμη μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συντονίζει ευρωπαϊκές δράσεις και ενέργειες βοηθώντας τη στόχευση της έρευνας.

Μιλώντας για το Κυπριακό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, τόνισε ότι μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη γέφυρα της Κύπρου προς την Ευρώπη.

Μάλιστα, η διασύνδεση όλων των πρωτοβουλιών υπογραμμίζει τον ουσιαστικό ρόλο της έρευνας και καινοτομίας στις προσπάθειες για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου.

«Πάνω απ' όλα, όμως, θα μας επιτρέψει να σώσουμε ζωές. Γι' αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω ότι η επένδυση στην έρευνα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για τον Καρκίνο. Τα σημερινά εγκαίνια του Κυπριακού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο σηματοδοτούν επίσης την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ τριών κόμβων στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο στην Κύπρο: Του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου».

Και κατέληξε η κα Κυριακίδου: «Πιστεύω ακράδαντα πως η συνεργασία τους στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο θα ενισχύσει την έρευνα όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και παραπέρα -σε ολόκληρη την μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Πηγές:
euro2day,ΑΠΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα