Nέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο European Congress on Obesity, δείχνει ότι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο σεμαγλουτίδη για την παχυσαρκία τους είχαν μειωμένο σκορ καρδιαγγειακού κινδύνου μετά από ένα χρόνο χρήσης.

Στην έρευνα, αναλύθηκε η επίδραση στον πραγματικό κόσμο της χρήσης της σεμαγλουτίδης στον κίνδυνο καρδιαγγειακών, σε ασθενείς με επιπλέον βάρος ή παχυσαρκία.

Η έρευνα, του Dr. Andres Acosta και του Dr. Wissam Ghusn, της Mayo Clinic, πραγματοποιήθηκε σε 93 ασθενείς με ΔΜΣ 27 kg/m2  ή υψηλότερο,  40-79 ετών,  χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον δεκαετή κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή -πριν την έναρξη του φαρμάκου- και ένα χρόνο μετά την έναρξη λήψης σεμαγλουτίδης. Tο σκορ που χρησιμοποιήθηκε είναι το υπολογιστικό εργαλείο του δεκαετούς κινδύνου για αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD), που δημιουργήθηκε από το  American College of Cardiology.

Από τους 93 συμμετέχοντες, το 69% ήταν γυναίκες, μέσης ηλικίας 55 ετών. Σχεδόν όλες ήταν λευκές (91%) . Ο μέσος ΔΜΣ ήταν 39,8kg/m2.

Υπήρξε σημαντική μείωση στον δεκαετή κίνδυνο ASCVD μεταξύ της έναρξης και του πρώτου έτους: 7.64% έναντι  6.26%- μείωση 1.38%. Οι εξής παράμετροι μειώθηκαν σημαντικά: αρτηριακή πίεση κατά  9.3/4.9 mmHg, ολική χοληστερόλη κατά 9.5 mg/dL, LDL κατά 6.6 mg/dL, τριγλυκερίδια κατά 20.0 mg/dL, γλυκόζη νηστείας κατά  23.0 mg/dL και HbA1c κατά 0,72%.

Δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στη χρήση φαρμάκων για την υπέρταση, στατινών ή ασπιρίνης μεταξύ της έναρξης και του τέλους της παρακολούθησης.

Η συνολική απώλεια βάρους συνδεόμενη με τη χρήση του φαρμάκου στους 12 μήνες ήταν 10,9% (σε  41 ασθενείς για τους οποίους υπήρχαν στοιχεία στους 12 μήνες).

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η χρήση της σεμαγλουτίδης σε ασθενείς με επιπλέον βάρος ή παχυσαρκία συνδέεται με μείωση του δεκαετούς κινδύνου καρδιαγγειακών. Αν και μέτρια,  μετά από 1 χρόνο η μείωση ενδεχομένως μπορεί να μεταφράζεται ως μειωμένος κίνδυνος θνητότητας και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά με το πέρασμα του χρόνου, με συνεχιζόμενη απώλεια βάρους.

Χρειάζονται νέες έρευνες.

Πηγές:
European Association for the Study of Obesity

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή