Η κατανάλωση φυτικών τροφών που περιέχουν φλαβονόλες, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ευθραυστότητας, αναφέρει νέα έρευνα.

Τροφές όπως τα μήλα και τα βατόμουρα, που περιχέουν φλαβονοειδή (κουρσετίνη) μπορεί ενδεχομέως να είναι τα πιο σημαντικά για την πρόληψή της.

Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη της ευθραυστότητας, κυρίως εστιάζουν στην πρόσληψη πρωτεϊνών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι για κάθε 10 mg υψηλότερη πρόσληψη φλαβονολών την ημέρα, οι πιθανότητες μειώνονταν κατά 20%. Ενα μήλο μέτριου μεγέθους έχει περίπου  10 mg φλαβονολών.

Ο Shivani Sahni, δήλωσε ότι υψηλότερη πρόσληψη κουερσετίνης ήταν το φλαβονοειδές που είχε την ισχυρότερη σχέση με την πρόληψη. Αν και δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ συνολικής πρόσληψης φλαβονοειδών και ευθραυστότητας, υψηλότερη πρόσληψη φλαβονολών συνδεόταν με χαμηλότερες πιθανότητες.

Μελετήθηκαν στοιχεία  1.701 ανθρώπων που δεν είχαν στην έναρξη ευθραυστότητα και που παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα ποσοστό  13,2% εμφάνισε ευθραυστότητα. Η πρόσληψη φλαβονολών (συγκεκριμένα κουερσετίνης) συνδεόταν με χαμηλότερες πιθανότητες έναρξης ευθραυστότητας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με εμφάνιση ψωρίασης [μελέτη]
Η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για παιδιά και εφήβους [μελέτη]
Ακόμα και 10 λεπτά στη φύση βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]