Βιονικό πάγκρεας- φορετή συσκευή αυτοματοποιημένης χορήγησης ινσουλίνης, μεγέθους τσέπης- που αναπτύχθηκε πρώτα στο εργαστήριο του Boston University εγκρίθηκε από τον FDA. Το iLet Bionic Pancreas είναι εμπορικά διαθέσιμο και φέρνει νέα ελπίδα στα 2 εκατομμύρια Αμερικανούς με διαβήτη τύπου 1.
Η έγκριση είναι σημαντική εξέλιξη σε ένα ταξίδι 20 ετών. Ο Καθηγητής εμπνεύστηκε το Σύστημα από τον γιο του, που διαγνώστηκε με διαβήτη σε ηλικία 11 μηνών.

Εφευρέθηκε πριν 20 χρόνια στο εργαστήριο του καθηγητή Ed Damiano. Το βιονικό πάγκρεας συνδυάζει αντλία έγχυσης ινσουλίνης με λειτουργικό επιλογής δόσης που ελέγχεται από αλγόριθμο.  Σε συνδυασμό με οθόνη γλυκόζης με δυνατότητα Bluetooth, το βιονικό πάγκρεας μπορεί να χορηγεί εξατομικευμένες δόσεις ινσουλίνης κάθε 5 λεπτά, με βάση υπολογισμούς των τρεχόντων και προηγούμωνων επιπέδων γλυκόζης και της αντίδρασης του οργανισμού σε παλαιότερες χορηγήσεις ινσουλίνης.

Το iLet σημαίνει ότι ασθενείς δεν θα πρέπει να μετρούν τη γλυκόζη συνεχώς και να υπολογίζουν- με τη βοήθεια του γιατρού- τη σωστή δόση ινσουλίνης. Εγκρίθηκε για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, ηλικίας 6 ετών και άνω.

Συνεργάτης του Damiano είναι ο Firas El-Khatib,προηγουμένως ερευνητής στο  BU και τώρα αντιπρόεδρος της Beta Bionics.

Το φθινόπωρο του 2023, οι δυο ερευνητές δημοσίευσαν μελέτη που έδειξε ότι το iLet βοήθησε ενηλίκους και παιδιά να διατηρούν υγιέστερα επίπεδα γλυκόζης ξεπερνώντας τις υπάρχουσες συνήθεις μεθόδους ελέγχου.

Σύμφωνα με την εταιρεία Beta Bionics, οι χρήστες του iLet πρέπει μόνο να βάλουν το βάρος τους για να ξεκινήσει το βιονικό πάγκρεας-στη συνέχεια το σύστημα αναλαμβάνει τα υπόλοιπα και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης.

Η απόφαση θα δώσει στους ασθενείς επιπλέον επιλογές για τον έλεγχο του διαβήτη, δήλωσε ο Jeff Shuren, του FDA.

Πηγές:
Boston University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών: Φόβοι για ανεπαρκή προσφορά
ΠΟΥ: στην τελική ευθεία για μια συμφωνία που θα αφορά τις πανδημίες
Αίτημα στο ΑΣΕΠ για προκήρυξη 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού σε νοσοκομεία - ΕΚΑΒ