Το πρώτο και μοναδικό πανελλαδικά Διατομεακό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα, που λειτουργεί στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, την Παρασκευή 26 Μαΐου.

Στόχος της διατομεακής ομάδας που το στελεχώνει είναι να παρέχει την ακριβέστερη δυνατή διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία, βασισμένη στις τελευταίες εξελίξεις και τις διεθνείς οδηγίες, καθώς και τη στενή παρακολούθηση των ασθενών.

Όπως ανέφερε η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας ΑΠΘ, Κατερίνα Πατσατσή, τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα αποτελούν χρόνιες υποτροπιάζουσες παθήσεις του δέρματος και των βλεννογόνων, με κύριους εκπροσώπους την κοινή πέμφιγα και το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές. Υπάγονται στα σπάνια νοσήματα, αφού έχουν χαμηλή συχνότητα εμφάνισης και υψηλή ετερογένεια, κυρίως γενετικής φύσης.

"Το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης καλείται να καλύψει την τεράστια  ανάγκη των ασθενών με αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα, που αφορά στην έγκαιρη και σωστή διάγνωση και την εξεύρεση θεραπειών. Τα συγκεκριμένα νοσήματα αποτελούν τη συχνότερη αιτία μακροχρόνιας νοσηλείας ασθενών σε δερματολογικές κλινικές, παγκοσμίως. Είναι χρόνια, υποτροπιάζουν και για τη θεραπεία τους απαιτούνται υψηλές δόσεις κορτιζόνης. Αυτό σημαίνει συχνά ότι οι ασθενείς ταλαιπωρούνται λόγω υποτροπής αλλά και ανεπιθύμητων ενεργειών από την κορτιζονοθεραπεία", τόνισε η κ. Πατσατσή.

Το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης αναγνωρίστηκε με ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2023. Επόμενος στόχος του είναι να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναφοράς για τα σπάνια νοσήματα ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη διασύνδεση και συνεργασία με τα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. «Ήδη, χάρη στη συνεργασία με Κέντρα άλλων χωρών, το Κέντρο μας παρέχει στους ασθενείς τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες για την εξεύρεση νέων θεραπειών», πρόσθεσε η κα Πατσατσή.

Στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου παρακολουθείται ήδη μεγάλος αριθμός ασθενών με πομφολυγώδη νοσήματα, στο Ειδικό Ιατρείο Αυτοανόσων Πομφολυγωδών Νοσημάτων, που λειτουργεί την τελευταία δεκαετία.

Στην ημερίδα γνωριμίας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, καθώς επίσης οι εκπρόσωποι της 3ης ΥΠΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξήραν την πρωτοβουλία και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στη λειτουργία του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης.

Το Κέντρο λειτουργεί με τη συνεργασία της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων ΑΠΘ, του Εργαστηρίου Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας του Γ.Ν. Παπαγεωργίου και της Μονάδας Γενετικής της Α΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συναγερμός ΠΟΥ για τη μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου
Πασχαλινό Bazaar της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer