Εορτάζεται σήμερα 30 Μαϊου η Παγκόσμια ημέρα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ), η πρώτη καταγραφή της οποίας σε βάθος χρόνου έγινε το Δεκέμβριο του 1822. 

Έχει θεσπιστεί από το 2009 να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Μαΐου από τη Διεθνή Ομοσπονδία "Multiple Sclerosis International Federation (MSIF)" ως Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, η επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτήν τη χρόνια πάθηση, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.

Μία από τις πιο πρόσφατες δράσεις  και κοντά στην ημερομηνία του παγκόσμιου εορτασμού ήταν η ημερίδα "Ολιστική αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και των Απομυελινωτικών Νοσημάτων" που πραγματοποιήθηκε στο Αιγινήτειο το Σάββατο 27 Μαΐου 2023. Επίσης αξίζει να σημειωθούν και οι δύο άλλες  εκδηλώσεις που έγιναν στις 14 στο Metropolitan και στις 20 Μαΐου στην ΕΤΑΛ. 

Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων περίπου 23.000 βρίσκονται στην Ελλάδα. Στην Αττική υπάρχουν 2.250 ασθενείς, μέλη του ΣΑμΣΚΠ. Συνολικά οι ασθενείς στην Αττική υπολογίζονται κοντά στους 10.000. 

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή και όπως σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ως "εισβολείς".

Πιο συγκεκριμένα στην Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣκΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ), το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή τη στοιβάδα, που περιβάλλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες, που ευθύνονται για τη μετάδοση σημάτων σε άλλα μέρη του οργανισμού.

Όταν η μυελίνη φθαρεί ή καταστραφεί τα νευρικά ερεθίσματα επιβραδύνονται ή δεν μεταδίδονται καθόλου.

Η καταστροφή της μυελίνης μπορεί να προσβάλει τόσο τα κινητικά όσο και τα αισθητικά νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και έτσι μπορεί να επιδράσει στην κίνηση, στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις. Μερικά συμπτώματα είναι εμφανή, άλλα όμως, όπως η κούραση, η εναλλαγή διάθεσης, η απώλεια πρόσφατης μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης, είναι συνήθως συμπτώματα ακαθόριστα ή "κρυφά" που είναι δύσκολο να περιγραφούν.

Βάσω Μαράκα: ζητούμενο η ευαισθητοποίηση

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει ιδρυθεί αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑΜΣΚΠ).

Για τον σημερινό εορτασμό, το iatronet.gr επικοινώνησε με την κ. Βάσω Μαράκα, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αττικής (ΣΑμΣΚΠ), ιδρυτικό μέλος και σήμερα μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Στο μήνυμα της η κ. Μαράκα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου για την ΣΚΠ, κάνοντας παράλληλα έκκληση να μην γυρνά κανείς την πλάτη και να είναι δίπλα σε όσους νοσούν από την μη ιάσιμη αυτή ασθένεια.

Αναφέρθηκε στις δράσεις MS - Connection, τονίζοντας ότι πέραν όλων των άλλων, θα πρέπει πρώτα απ ́όλοι οι ασθενείς να συνδεθούν με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Πρόσθεσε δε ότι πλέον υπάρχουν πολλά φάρμακα τα οποία βέβαια δεν επιφέρουν την πλήρη ίαση - που δεν υφίσταται - αλλά τουλάχιστον την καθυστερούν. Το παρήγορο, όπως είπε, είναι ότι οι ασθενείς ξέρουν ότι δεν υπάρχει ίαση, και παρά την σκληρή αυτή αλήθεια, παραμένουν αισιόδοξοι και πραγματοποιούν πολλές δράσεις.

Για τον σημερινό εορτασμό, υπάρχει όλη την ημέρα περίπτερο στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης, όπου μπορεί ο κόσμος να το επισκεφθεί και να ενημερωθεί επισταμένως για την ΣΚΠ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 9.00 - 11.00 το βράδυ η Βουλή θα φωταγωγηθεί με το logo του συλλόγου.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις του συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του https://msassociationhellas.org/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη