Τα παχύσαρκα άτομα υποφέρουν συχνά από ψυχικές ασθένειες. Ποιο πρόβλημα υγείας προηγείται, ωστόσο, ήταν άγνωστο. Στους περισσότερους ασθενείς είναι η παχυσαρκία, αναφέρουν Βιεννέζοι ερευνητές: μια τέτοια διάγνωση αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, εθισμού στη νικοτίνη, ψυχώσεων, άγχους, διατροφικών διαταραχών και διαταραχών της προσωπικότητας.

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες, γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό "Translational Psychiatry".

Για να διαπιστώσουν ποια ασθένεια χτυπά συνήθως πρώτα τους ασθενείς, οι ερευνητές του Complexity Science Hub (CSH) στη Βιέννη και του Ιατρικού Πανεπιστημίου (Meduni) της Βιέννης ανέλυσαν στοιχεία για όλους τους νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία της Αυστρίας από το 1997 έως το 2014.

"Διαπιστώσαμε μια στατιστικά σημαντική αμοιβαία σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και μιας σειράς ψυχικών διαταραχών", δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Elma Dervic (CSH): "Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα πρόβλημα προκαλεί το άλλο". Ως εκ τούτου, είπε, εξέτασαν προσεκτικά για να δουν αν υπήρχε τάση η μία διάγνωση να προηγείται της άλλης.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, "η παχυσαρκία ήταν σημαντικά πιο πιθανό να είναι η πρώτη διάγνωση που έγινε πριν εκδηλωθεί μια ψυχιατρική διάγνωση", σύμφωνα με δήλωση του CSH και του Meduni.

Η παχυσαρκία συνήθως διαγιγνώσκεται πριν από την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές και τις "σωματομορφικές διαταραχές" (σωματικά συμπτώματα όπως πόνος, ζάλη, πεπτικά, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα χωρίς σωματική αιτία), λέει η Dervic. Η σχιζοφρένεια αποτελεί εξαίρεση. "Ήταν γνωστό και παλαιότερα ότι τα φάρμακα για τη σχιζοφρένεια μπορούν σίγουρα να ευνοήσουν την παχυσαρκία", εξηγεί.

Μέχρι τώρα, οι γιατροί θεωρούσαν συχνά ότι "τα ψυχοφάρμακα είναι η αιτία της σχέσης μεταξύ ψυχικών διαταραχών και παχυσαρκίας καθώς και διαβήτη", δήλωσε ο Alexander Kautzky από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης: "Αυτό μπορεί να ισχύει για τη σχιζοφρένεια, όπου βλέπουμε την αντίστροφη χρονολογική σειρά, αλλά τα δεδομένα μας δεν το υποστηρίζουν για την κατάθλιψη ή άλλες ψυχιατρικές διαγνώσεις".

Οι παχύσαρκες γυναίκες, με τη σειρά τους, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης των περισσότερων ψυχικών ασθενειών από ό,τι οι παχύσαρκοι άνδρες. Για την κατάθλιψη, για παράδειγμα, είναι τρεις φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες και "μόνο" δύο φορές υψηλότερος για τους άνδρες.

Εξαίρεση αποτελεί ο εθισμός στη νικοτίνη, για παράδειγμα, όπου οι άνδρες με νοσογόνο παχυσαρκία προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τις γυναίκες.

Το γεγονός ότι η διάγνωση της παχυσαρκίας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πολλών ψυχικών διαταραχών "υπογραμμίζει, από κλινικής άποψης, την ανάγκη ευαισθητοποίησης για ψυχιατρικές διαγνώσεις σε παχύσαρκους ασθενείς και, εάν είναι απαραίτητο, τη συμβουλή ειδικών σε πρώιμο στάδιο της διάγνωσης", δήλωσε ο Michael Leutner από το κλινικό τμήμα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού του ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι κατάλληλες τροφές για κάθε δεκαετία της ζωής
Η Allergan Aesthetics ηγείται παγκόσμιας πρωτοβουλίας με επίκεντρο την "Αισθητική και το Ήθος"
Νοσοκομεία: Φεύγουν 6.000 συμβασιούχοι, έρχονται εργολάβοι και μπράβοι...