Οι ιοί της γρίπης εισβάλλουν στα ανθρώπινα κύτταρα υποκλέπτοντας τον μηχανισμό εισαγωγής σιδήρου. Αυτό ανακάλυψε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το νέο αυτό εύρημα για την καταπολέμηση των επιδημιών στο μέλλον.

Οι ιοί της γρίπης Α προσδένονται στον λεγόμενο υποδοχέα 1 της τρανσφερρίνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ο υποδοχέας 1 της τρανσφερρίνης είναι συνήθως υπεύθυνος για τη μεταφορά μορίων σιδήρου στο κύτταρο.

Οι ιοί της γρίπης Α, μαζί με τους ιούς της γρίπης Β, είναι οι εκλυτικοί παράγοντες των επιδημιών γρίπης. Σκοτώνουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Οι ιοί αυτοί μπορούν επίσης να έχουν καταστροφικές συνέπειες στα ζώα, όπως στην περίπτωση της γρίπης των πτηνών.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "PNAS", οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι η ικανότητα των ιών αυτών να διεισδύουν στα κύτταρα μειώνεται σημαντικά όταν μπλοκάρεται ο εν λόγω υποδοχέας.

Για την αναστολή του υποδοχέα χρησιμοποιήθηκε ένα χημικό μόριο. Σε δοκιμές σε ποντίκια και δείγματα ανθρώπινου πνευμονικού ιστού, ο ιός πολλαπλασιάστηκε σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι λόγω των δυνητικά καρκινογόνων ιδιοτήτων του, το προϊόν αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ανθρώπων.

Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη, η κλινική εφαρμογή είναι ακόμη πολύ μακριά. Παρ' όλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι ο αποκλεισμός του υποδοχέα 1 της τρανσφερρίνης θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη θεραπεία των λοιμώξεων από τη γρίπη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας