Ο πρόεδρος του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής της Παχυσαρκίας κ. Χάρης Παππής μας αναλύει τα βασικά συμπεράσματα από τις εργασίας στης κορυφαίας αυτής επιστημονικής συνάντησης. Υψηλού επιπέδου συζητήσεις με Έλληνες και Ξένους ειδικούς κατέληξαν στην καταγραφή ιδιαίτερα σοβαρών εξελίξεων στον τομέα της αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας.

Η χειρουργική της παχυσαρκίας έχει δώσει ασφαλή και μακροχρόνια καλά αποτελέσματα στη σοβαρή παχυσαρκία, αναγνωρισμένη και τεκμηριωμένη επιστημονικά κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Η εφαρμογή της έδωσε στην έρευνα το έναυσμα για παραγωγή φαρμάκων, που μπορούν να επιτύχουν απώλεια βάρους με σημαντική επιτυχία. Τα φάρμακα, όμως, μόνα τα δε μπορούν να πετύχουν όσα μπορεί η χειρουργική. Από την άλλη, η χειρουργική μπορεί να ενισχυθεί και να υποβοηθηθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την επίτευξη ιδανικού βάρους και ύφεσης ή θεραπείας των συνοδών νοσημάτων που οφείλονται ή επιδεινώνονται στην παχυσαρκία! 

Ο κ. Παππής τόνισε ότι ο συνδυασμός φαρμάκων και λαπαροσκοπικού χειρουργείου στομάχου για σοβαρή παχυσαρκία αποδεικνύεται σύμφωνα με πολλές πρόσφατες μελέτες, ότι θα είναι το μέλλον της ιδανικής αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας. Η βουποπριόνη με ναλτρεξόνη , η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη έχουν δείξει ότι μπορούν με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση να δώσουν απώλειες βάρους 5-15%, όταν χορηγηθούν μόνα τους.

Οι παρενέργειες των φαρμάκων είναι σχετικά λίγες, αλλά όχι αμελητέες για την καθημερινότητα. Από την άλλη, η χειρουργική της παχυσαρκίας έχει δώσει διαχρονικά μακροχρόνια αποτελέσματα με 70-90% απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους με ασφάλεια και ελάχιστες μετεγχειρητικές απαιτήσεις παρακολούθησης. Έτσι, ο συνδυασμός των θεραπειών φαίνεται ότι θα δώσει την ιδανική λύση στο χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα της παχυσαρκίας και των συνεπειών της, συμπληρώνοντας η μια την άλλη.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που έρχονται να απαντήσουν στα ερωτήματα αν πρέπει να προηγείται η χορήγηση φαρμάκων ή να έπονται μιας λαπαροσκοπικής παρέμβασης στο στομάχι. Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη χρόνια και δύσκολη στην αντιμετώπιση νόσος. Η αντιμετώπιση της μόνο ως αισθητικό ζήτημα βλέπει μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Τα θέματα υγείας που συνοδεύουν την παχυσαρκία είναι πολύ σημαντικά και βλαπτικά για όλα τα όργανα του σώματος. Η χρήση όλων των ισχυρών όπλων που έχουμε είναι απαραίτητο να συζητιούνται από τους ειδικούς της ομάδας αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας.

Μια πολύ σημαντική παρατήρηση, τονίζει ο κ. Παππής, είναι ότι μία λαπαροσκοπική επέμβαση στο στομάχι μπορεί να είναι πιο περιορισμένη σε βαρύτητα αν χρησιμοποιηθούν παράλληλα φάρμακα. Έτσι, η τελική απόφαση για την επέμβαση σχετίζεται και με τη διάθεση του ασθενούς να συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα: Τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, βοηθητική χειρουργική παρέμβαση και φαρμακευτική αγωγή. Έτσι θα επιτευχθεί ένα ιδανικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Σε δύσκολες περιπτώσεις, η ιατρική ομάδα χορηγεί φάρμακα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Η παράλληλη δράση της επέμβασης και των φαρμάκων οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και καλύτερο έλεγχο των μεταβολικών προβλημάτων (διαβήτης, υψηλής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων) και μείωση του κινδύνου από καρδιακούς και αγγειακούς κινδύνους!

Τέλος, ο κ. Παππής σημειώνει ότι πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητή η φύση της σοβαρής παχυσαρκίας. Η περιστασιακή χρήση φαρμάκων δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν μια χρόνια νόσο. Η παχυσαρκία δεν είναι ένα κρυολόγημα που θα πάρουμε για λίγο αντιβίωση και θα περάσει. Η παχυσαρκία μας «κυνηγάει» σε όλη μας τη ζωή. Η σωστή αντιμετώπιση από μια εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα με επίκεντρο το χειρουργό, θα δώσει κορυφαία αποτελέσματα.

   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ