Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, ερευνητές εξέτασαν την πιθανή σχέση μεταξύ κατανάλωσης τσαγιού και καφέ σε μεσήλικες και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας μελλοντικά.

Η μελέτη  HUNT πραγματοποιήθηκε σε 4 έρευνες, από το  1984. Η HUNT4 περιέλαβε ιδιαίτερη εξέταση στη γήρανση, γνωστή ως HUNT4 70+.

Άνθρωποι 70 ετών και άνω επιλέχτηκαν για την έρευνα. Αυτοί της HUNT2 επιλέχτηκαν μεταξύ 1995 και 1997 και στη συνέχεια συμμετείχαν στην HUNT4 70+  μεταξύ 2017 και  2019.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για την κατανάλωση τσαγιού και καφέ, στην έρευνα HUNT2.

Tο κύριο αποτέλεσμα της έρευνας ήταν το γνωστικό επίπεδο στην HUNT4, που αξιολογήθηκε μετά από 22 χρόνια μετά την αξιολόγηση της έκθεσης. Οι ερευνητές κυρίως εστίασαν στο να διαπιστώσουν τον γενικό κίνδυνο άνοιας. Δευτερεύοντα αποτελέσματα αφορούσαν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και ελαφράς νοητικής εξασθένησης.

Οι έρευνες  HUNT2 και HUNT4 70+ περιέλαβαν 8.758 άτομα που παρακολουθήθηκαν 22 χρόνια. Για τις κύριες αναλύσεις ήταν διαθέσιμα 7.381 άτομα.

Οκτώ τουλάχιστον φλιτζάνια καφέ καθημερινά συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ ή κατανάλωναν ένα φλιτζάνι καθημερνά.

Όμως, όταν ελήφθησαν υπόψη ορισμένοι παράγοντες, η σχέση καφέ-άνοιας εξασθένησε.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές σχέσεις μεταξύ της γενικής πρόσληψης καφέ και του κινδύνου για άνοια. Επιπλέον, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ πρόσληψης τσαγιού και κινδύνου για άνοια.

Η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 6 φλιτζανιών βραστού καφέ σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ή κατανάλωναν ένα φλιτζάνι καθημερινά.  Όμως η σχέση μεταξύ βραστού καφέ και άνοιας δεν ίσχυε όταν έγινε προσαρμογή για άλλα είδη καφέ.

Δεν παρατηρήθηκαν σχέσεις μεταξύ άλλων επιπέδων βραστού καφέ και άνοιας.

Τα μοντέλα προσαρμογής 2 και 4 αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση 4-5 φλιτζανιών καφέ καθημερινά εκτός από το γενικό είδος καφέ, συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με κανένα ή ένα φλιτζάνι καθημερινά.

Tέσσερα ως 7 φλιτζάνια βραστού καφέ συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήπιας νοητικής εξασθένησης σε σύγκριση με κανένα έως ένα φλιτζάνι. Δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ κινδύνου νοητικής εξασθένησης και τακτικής πρόσληψης άλλων ειδών καφέ.

Περισσότερα από 6 φλιτζάνια βραστού καφέ καθημερινά συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ άλλα είδη καφέ δεν συνδέονταν με τον κίνδυνο. Επιπλέον, ο κίνδυνος νοητικής εξασθένησης ή Αλτσχάιμερ δεν συνδεόταν με καθημερινή κατανάλωση τσαγιού.

Εξι ως 7 φλιτζάνια βραστού καφέ αύξαναν τον κίνδυνο άνοιας σε ανθρώπους που δεν έφεραν το γονίδιο ApoE4 σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν ή κατανάλωναν 1 φλιτζάνι βραστό καφέ. Όμως η σχέση δεν παρατηρήθηκε στους φορείς του γονιδίου.

Πηγές:
Nutrients,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;