Το laser είναι μια εξαιρετική λύση για τους μύωπες. Τους παρέχει άριστη όραση και ταυτόχρονα τους απαλλάσσει από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής. Ποιος όμως είναι κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση αυτή;

Τι ακριβώς είναι η μυωπία;

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού. Επηρεάζει εκατομμύρια  ανθρώπους παγκοσμίως, συνήθως κάτω των 40 ετών. Η μυωπία οφείλεται σε ανατομική δυσαναλογία, όπου το μάτι είναι πολύ επίμηκες σε σχέση με τη δύναμη εστίασης του κερατοειδούς ή ο φακός είναι πολύ καμπυλωτός σε σχέση με το μήκος του ματιού. Και στις δύο περιπτώσεις οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως θα έπρεπε αλλά μπροστά από αυτόν. Για αυτό, ο μύωπας δεν μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά του.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για laser μυωπίας;

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις laser δίνουν τη δυνατότητα στους μύωπες να διορθώσουν την όρασή τους, τις περισσότερες φορές πλήρως. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Για να μπορέσει κάποιος να κάνει laser θα πρέπει:

  • Να είναι άνω των 18 ετών, ώστε να έχουν σταθεροποιηθεί οι βαθμοί του.
  • Να έχει κατάλληλο πάχος κερατοειδούς.
  • Να μην έχει κάποια εκφυλιστική οφθαλμολογική νόσο, φλεγμονή ή άλλη πάθηση του ματιού.
  • Να μην έχει διαφορά μεγαλύτερη από 0.75 βαθμούς στα γυαλιά για έναν χρόνο.
  • Να έχει λιγότερο από 12 βαθμούς μυωπίας.
  • Να μην έχει ξηροφθαλμία, καθώς το laser επιφέρει ξηρότητα για κάποιες εβδομάδες, την οποία δεν επιθυμούμε σε ένα ήδη ξηρό μάτι.
  • Να μην πρόκειται για έγκυο ή θηλάζουσα γυναίκα.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για να δω αν είμαι κατάλληλος για laser;

Πριν το laser πραγματοποιείται μια σειρά από εξετάσεις που δίνουν στον οφθαλμίατρο μια πλήρη εικόνα της κατάστασης του ματιού. Έτσι είναι σε θέση να κρίνει αν η διαδικασία του laser είναι ασφαλής και θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Ειδικότερα οι εξετάσεις αυτές είναι:

-Τοπογραφία κερατοειδούς. Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική εξέταση, καθώς δίνει ακριβή εικόνα της πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς.

-Παχυμετρία κερατοειδούς. Είναι η εξέταση που παρέχει πληροφορίες για το πάχος του κερατοειδούς ώστε να διαπιστώσουμε αν είναι κατάλληλο για την πλήρη διόρθωση των βαθμών της μυωπίας.

-Ocular Responce Analyser. Είναι η εξέταση που αναλύει τις ιδιότητες του κερατοειδούς απλά και γρήγορα. Παρέχει μετρήσεις της ελαστικότητας και έτσι παρέχει πληροφορίες για τυχόν προδιάθεση παθήσεων του ματιού μελλοντικά.

-Μέτρηση της οπτικής οξύτητας. Η υποκειμενική διάθλαση είναι απαραίτητη για τον ακριβή προσδιορισμό της μυωπίας του ασθενούς.

-Βυθοσκόπηση. Είναι η επισκόπηση του βυθού για την εντόπιση παθήσεων στο εσωτερικό του ματιού με τη χρήση εξεταστικής λάμπας. Η εξέταση αυτή γίνεται με την ενστάλαξη ειδικών μυδριατικών σταγόνων.

-Μελέτη ξηροφθαλμίας. Στην εξέταση αυτή ελέγχεται η δακρυϊκή στοιβάδα ως προς την ποιότητα και την ποσότητα δακρύων που παρέχονται στο μάτι. Καθώς το laser μπορεί να προκαλέσει μετεγχειρητικά ξηροφθαλμία για λίγες εβδομάδες απαιτείται κάθε προ υπάρχουσα ξηροφθαλμία να έχει αντιμετωπιστεί.

Η όρασή μας είναι πολύ σημαντική για μια καλή ποιότητα ζωής. Πλέον υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές και τεχνικές απαλλαγής από τη μυωπία για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικούς ασθενείς. Με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου Χειρουργού Οφθαλμιάτρου μπορεί να βρεθεί λύση για κάθε πρόβλημα. Στόχος είναι η απελευθέρωση του ασθενούς από γυαλιά/φακούς επαφής με τον πιο ασφαλή και ανώδυνο τρόπο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου