Το νέο εμβόλιο κατά τυ συγκυτιακού ιού - RSV εξέπληξε θετικά τους ειδικούς με την υψηλή αποτελεσματικότητα που είχε στους ηλικιωμένους.

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Αναμένεται μάλιστα να ακολουθήσουν εμβόλια για έγκυες γυναίκες για την προστασία των νεογέννητων και άλλων ομάδων.

Οι ειδικοί εκπλήσσονται από το πόσο καλά λειτουργεί το πρώτο διαθέσιμο εμβόλιο: Το ποσοστό προστασίας κατά του RSV της κατώτερης αναπνευστικής οδού είναι 83%, ενώ κατά των σοβαρών εξελίξεων της νόσου 94%.

Το πρώτο εμβόλιο RSV για ηλικιωμένους που εγκρίθηκε από τον FDA στις ΗΠΑ προέρχεται από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GSK (πρώην: GlaxoSmithKline). Περιέχει ένα γλυκοπρωτεϊνικό αντιγόνο (RSVPreF3) που παράγεται με βιοτεχνολογία καθώς και ένα βοηθητικό.

Δύο άλλα τέτοια εμβόλια, το ένα βασισμένο στην τεχνολογία mRNA, βρίσκονται επίσης υπό ανάπτυξη.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η κλινική δοκιμή σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ανεκτικότητα (φάση ΙΙΙ) που ήταν σχετική με την έγκριση δημοσιεύθηκε στο "New England Journal of Medicine".

Στην εν λόγω κλινική δοκιμή, 24.966 εθελοντές άνω των 60 ετών έλαβαν μια δόση του εμβολίου ή εικονικό φάρμακο. Στην περίληψη της μελέτης, ο Alberto Papi (Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Φεράρα/Ιταλία) και οι συν-συγγραφείς του έγραψαν:

"Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρατήρησης 6,7 μηνών (τα μισά από τα άτομα πάνω, τα άλλα μισά κάτω), το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα έναντι της επιβεβαιωμένης με PCR νόσου RSV της κατώτερης αναπνευστικής οδού (βρογχίτιδα, πνευμονία) που προσέγγισε το 82,6%". Οι σοβαρές εξελίξεις της νόσου καταγράφηκαν ακόμη και 94,1% λιγότερο συχνά.

Αυτό είναι ακόμη πιο εκπληκτικό, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, επειδή στην πραγματικότητα είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που θεωρείται ότι έχουν μια ανοσολογική γήρανση με φτωχότερη ανταπόκριση στους εμβολιασμούς. Το γεγονός ότι αυτό προφανώς δεν συμβαίνει με το εμβόλιο RSV δίνει ελπίδες για υψηλά ποσοστά προστασίας.

Το εμβόλιο προφανώς λειτούργησε εξίσου καλά και κατά των δύο παραλλαγών Α και Β του RSV.

Διαφορετικές ομάδες ατόμων με προηγούμενες ασθένειες και σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες από τα 60 έτη και μετά ωφελήθηκαν επίσης σχεδόν εξίσου από το εμβόλιο.

Ο Tino Schwarz, επικεφαλής ιατρός του Τμήματος Εργαστηριακής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Juliusspital στο Würzburg της Γερμανίας, δήλωσε σε πρόσφατο συμπόσιο της GSK στο ετήσιο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ιατρικής στο Ντίσελντορφ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Deutsches Ärzteblatt:

"Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική κατηγορία από τα εμβόλια κατά της γρίπης, των οποίων η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι συνήθως γύρω στο 50-60%. Προς το παρόν μπορούμε να πούμε ότι μία δόση του εμβολίου προστατεύει τους ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω για τουλάχιστον μία περίοδο". Το πρώτο εμβόλιο για τον RSV αναμένεται επίσης να λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη (EMA) στο εγγύς μέλλον.

Οι λοιμώξεις από τον RSV εμφανίζονται κυρίως τον χειμώνα. Με την CoViD-19, ωστόσο, αυτό έχει μετατοπιστεί προς τα εμπρός τον τελευταίο χρόνο. Εκτός από την CoViD - 19, η προηγούμενη καλοκαιρινή - φθινοπωρινή - χειμερινή περίοδος χαρακτηρίστηκε επίσης από ισχυρά κρούσματα RSV και ένα παρατεταμένο κύμα γρίπης.

Οι ασθένειες από τον συγκυτιακό ιό RSV οδηγούν σε περίπου 60.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο σε νοσηλευόμενα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Η δεύτερη "κορύφωση" στα ποσοστά των ασθενειών αφορά τους ηλικιωμένους: Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 14.000 άτομα άνω των 65 ετών πεθαίνουν από λοιμώξεις RSV κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να προκύπτουν 177.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Στις δυτικές βιομηχανικές χώρες, αναμένονται περίπου 33.000 θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων και σχεδόν 500.000 νοσηλείες.

Η φαρμακευτική εταιρεία Janssen-Cilag (Johnson & Johnson) δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα αυτό.

Μια μελέτη φάσης ΙΙ με ένα εμβόλιο φορέα που βασίζεται σε έναν αδενοϊό με το mRNA για την πρωτεΐνη F του RSV έχει επίσης δημοσιευθεί στο "New England Journal of Medicine".

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.782 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνολικά, ανάλογα με τις διάφορες κατηγορίες ασθενειών, η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου RSV ήταν μεταξύ 70 και 80% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Θα ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερη μελέτη φάσης ΙΙΙ για την αποτελεσματικότητα.

Τέλος να σημειωθεί ότι και η αμερικανική εταιρεία Moderna δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα αυτό με ένα εμβόλιο mRNA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης