Χάπι που λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, της AstraZeneca, μείωσε  θανάτους κατά το ήμισυ σε υποομάδα καρκίνου του πνεύμονα αρχικού σταδίου, που είχε υποβληθεί σε εγχείρηση, αναφέρουν τα αποτελέσματα νέας κλινικής δοκιμής που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine.

Ο Dr. Roy Herbst,του Yale Cancer Center, δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι τα πρώτα που δείχνουν πως στοχευμένη αγωγή για τον καρκίνο πνεύμονα αρχικού σταδίου επηρεάζει την επιβίωση.

Το osimertinib στοχεύει συγκεκριμένο υποδοχέα που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν.

Ο Herbst δήλωσε ότι εμφανίζεται πρόοδος στον καρκίνο πνεύμονα  όπως ποτέ πριν και ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Σε διεθνή έρευνα με 682 ασθενείς με καρκίνο στον  πνεύμονα, περίπου μισοί έλαβαν το καθημερινό χάπι για 3 χρόνια, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν placebo. Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, το 88% όσων έλαβαν το χάπι ήταν εν ζωή σε σύγκριση με 78% της ομάδας του placebo. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την AstraZeneca και περιέλαβε ανθρώπους από περισσότερες από 20 χώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα κατά 51%.

Το φάρμακο έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 100 χώρες.

Η δοκιμή περιέλαβε ανθρώπους με μη μικροκυτταρικό  καρκίνο του πνεύμονα, σταδίου 1, 2 και  3.

Οι συμμετέχοντες έφεραν μετάλλαξη στον υποδοχέα EGFR. Αυτός βοηθά τα κύτταρα να αναπτύσσονται, αλλά η μετάλλαξη μπορεί να τα οδηγήσει να πολλαπλασιάζονται υπερβολικά, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει καρκίνο.

Tο χάπι δρα ως διακόπτης που ‘’κλείνει’’ τον μεταλλαγμένο υποδοχέα.

Ο Herbst δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία για την επιβίωση θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν περισσότερους γιατρούς να συνταγογραφούν το φάρμακο.

Σε σύγκριση με χημειοθεραπεία, το φάρμακο έχει λιγότερες μεγάλες παρενέργειες. Σύμφωνα με τον Herbst, ορισμένοι έχουν δερματικά εξανθήματα και ελαφρά διάρροια αλλά γενικά είναι αρκετά καλά ανεκτό.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Εκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των 2 ετών: Κίνδυνοι και προτάσεις
Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης την τελευταία τριετία
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ