Δύο τραγικά περιστατικά φέρνουν την Υγεία ψηλά και στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Ο θάνατος μίας 63χρονης χθες στην Κω, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε καρότσα αγροτικού και μίας 19χρονης εγκύου, η οποία περίμενε πέντε ώρες για ασθενοφόρο, επιβεβαιώνουν πως το σύστημα δυσλειτουργεί.

Οι δύο απώλειες σκιάζουν την προεκλογική εκστρατεία, με τους προέδρους των τριών μεγαλύτερων κομμάτων να αναφέρονται σχετικά.

Από τη Θάσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε σήμερα πως η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί προσωπικό του στοίχημα:

"Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ τις δυσκολίες. Έχω πει προσωπικά ότι για μένα η αναβάθμιση του ΕΣΥ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Είδαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πανδημία. Ξέρουμε τις προκλήσεις, γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας. Τα προβλήματα που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα με το ΕΚΑΒ, πρέπει να τα διορθώσουμε. Και θα τα διορθώσουμε. Να μας έχετε εμπιστοσύνη", είπε.

Μία μέρα νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε από τη Σίνδο:

"Μάς ζήτησαν να κοστολογήσουμε το πρόγραμμά μας και όταν εμείς τους είπαμε 'πάμε να τα κοστολογήσουμε' μαζί, κρύφτηκαν. Αλλά, θέλω, αλήθεια, να αναρωτηθώ: Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή, πόσο κοστίζει να μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια, πόσο κοστίζει να μη 'φεύγεις' σαν το σκυλί στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό στο ΕΚΑΒ ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα";

Την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος - έπειτα από ενημέρωση που είχε από τη διοίκηση και το προσωπικό - δήλωσε τα εξής:

"Οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, στα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας και γενικότερα στο ΕΣΥ έχουν τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί σωστά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ, με υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Επιτέλους, πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή, ώστε να δοθούν πόροι στο ΕΣΥ. Εμείς δεσμευόμαστε να διοχετεύσουμε το 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι το 2% έως 4% όπως έχει επιλέξει με ιδεοληπτικό τρόπο, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος η κυβέρνηση της ΝΔ".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις