Νέα έρευνα έδειξε ότι γονίδια που συνδέονται με τη μακροζωία είναι λιγότερο ενεργά στους ηλικιωμένους άντρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ερευνητές του University of Southampton πραγματοποίησαν έρευνα εστιάζοντας στην επίδραση της παχυσαρκίας στη μυϊκή υγεία των ηλικιωμένων.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα μυών 40 ηλικιωμένων αντρών, μέσης ηλικίας 73 ετών.

Μετρήθηκε ο ΔΜΣ και η σωματική σύνθεση.

Αξιολογήθηκε επίσης η δραστηριότητα γονιδίων εντός των δειγμάτων και φάνηκε ότι γονίδια που συνδέονται με μακρύτερο προσδοκώμενο ζωής ήταν λιγότερο ενεργά στους μυς ανθρώπων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι γονίδια που βοηθούν τους μυς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την ενέργεια ήταν λιγότερο ενεργά, ενώ ήταν περισσότερο ενεργά γονίδια που συνδέονται με τη φλεγμονή.

Η Karen Lillycrop, του University of Southampton, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε βασικές διαφορές στη γενετική ρύθμιση των μυών των ηλικιωμένων αντρών που είναι ποχύσαρκοι.

Διαπίστωσε ότι πολλά γονίδια που συνδέονται με τη μακροζωία κλείνουν και δεν  είναι πια ενεργά. Αυτό υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης στους μυς των αντρών και ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην εμφάνιση σαρκοπενίας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, υπογραμμίζουν τα οφέλη της διατήρησης υγιούς βάρους και υποδεικνύουν νέες προσεγγίσεις για τη στήριξη της υγιούς γήρανσης.

Πηγές:
Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
15 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα