Επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε για τους ασθενείς τελικού σταδίου, εξαπολύουν καρκινοπαθείς και γιατροί.

Με τη φράση "αιδώς κ. Πνευματικέ", το προεδρείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) τονίζει πως, την ώρα που μελετώνται παρεμβάσεις για τη βελτίωση της περίθαλψης των καρκινοπαθών, ο βουλευτής προέβη σε δηλώσεις που σχετίζονται με τη σχέση "κόστους - ωφέλειας".

Για μνημείο νεοφιλελεύθερου κυνισμού, κάνει λόγο η παράταση "Μέτωπο" των νοσοκομειακών γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως θα μείνουν γιατροί κι ας μην είναι τόσο πνευματικοί...

Ο ορυμαγδός των αντιδράσεων οδήγησε τον κ. Πνευματικό να δηλώσει σήμερα πως αποσύρεται από την προεκλογικό αγώνα. Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο facebook:

"Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά".

Η δήλωση του κ. Πνευματικού, που προκάλεσε σάλο είναι η εξής:

"Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες από αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή, ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα από αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι 'δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας'. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό

Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει; Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει…

Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κλπ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι έφταναν στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση και αν ήταν και γίνονταν τα πάντα για όλους. Και με αυτόν τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό. Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο".

Καρκινοπαθείς

Από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκινοπαθών (ΕΛΛΟΚ) ανακοινώθηκαν σήμερα τα εξής:

"Την ώρα που όλη η Ευρώπη σχεδιάζει την επόμενη μέρα για την αποτελεσματική και ολιστική διαχείριση του καρκίνου μέσα από το Europes’Beating Cancer Plan. Την ώρα που συζητάμε τη βελτίωση της περίθαλψης των καρκινοπαθών με προγράμματα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών θέτοντας την ποιότητα ζωής σε πρώτο πλάνο. Την ώρα που αναζητούμε τρόπους για βελτίωση της πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες και την εξατομικευμένη ιατρική προκειμένου να βελτιώσουμε τις εκβάσεις και να αυξήσουμε την επιβίωση.

Την ώρα που νέα προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται ή βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Την ώρα που οφείλουμε να εστιάσουμε στην υλοποίηση του νομοσχεδίου για το 'ολοκληρωμένο σύστημα παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας' και την ανάπτυξη δομών ανακουφιστικής φροντίδας με στόχο την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης μέχρι το τέλος, επέλεξε ο κύριος Σπ. Πνευματικός, ως να ήταν οικονομολόγος και όχι ιατρός, να κάνει αναφορά σε cost - effectiveness πρακτικές, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή την Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Μάλιστα, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερο κύρος και τεκμηρίωση στο σκεπτικό του, έθεσε ως σημείο αναφοράς το σύστημα Υγείας χώρας, όπου οι ανασφάλιστοι και οι φτωχοί δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής μετριέται με οικονομικά κριτήρια και μόνο. Ένα σύστημα που έχει απορριφθεί από το σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν συμβαδίζει με τις αξίες και την ηθική τους.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο κύριος Πνευματικός άλλα ήθελε να πει και τελικά άλλα είπε, όπως εκ των υστέρων ισχυρίστηκε. Η δήλωσή του υποδηλώνει σχετικό υπόβαθρο σκέψης το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί. Υποδηλώνει ότι απόψεις σαν και αυτή δεν απέχουν πολύ από το να καταστούν επικίνδυνες και να οδηγήσουν το αγαθό της δημόσιας Υγείας σε μονοπάτια σκοτεινά, στα οποία ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως προϊόν, και όχι ως προσωπικότητα με συνείδηση, συναισθήματα, ανάγκες και αξιοπρέπεια. Επιπλέον, παραπέμπουν ευθέως στη θεώρηση ότι σήμερα εφαρμόζονται μη ορθές ιατρικές πρακτικές στην ογκολογία, που τελικά ζημιώνουν το σύστημα Υγείας.

Δυστυχώς και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ακουστεί παρόμοιες απόψεις, οι οποίες μας βρίσκουν και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι, καθώς η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη από την αρχή μέχρι το τέλος. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην αποτελούν μέρος ενός λόγου, με σαφείς επιδιώξεις για το μέλλον.

Ως Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, εκπροσωπώντας όλους τους ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας και συμμεριζόμενη την αγανάκτηση και την οργή που από χθες νιώθουν, ζητούμε από τον κύριο Πνευματικό, να συναισθανθεί τον αντίκτυπο της δήλωσής του για τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και να θυμηθεί ότι το ιατρικό λειτούργημα ασκείται με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, να θυμηθεί τις αρχές του ανθρωπισμού και να συνεισφέρει με την εμπειρία και τη γνώση του, καθώς υπηρετεί επί σειρά ετών το σύστημα υγείας, στην αναζήτηση πραγματικών cost-effectiveness πρακτικών για την εξεύρεση πόρων για την υποστήριξη της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας σε όλη την πορεία της νόσου.

Τέλος, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιατρούς και όλους τους λειτουργούς υγείας στη χώρα μας, που δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για τη ζωή και την πρόσβαση στη βέλτιστη θεραπεία και φροντίδα για τους ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με τις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής".

Μέτωπο

Από το "Μέτωπο" νοσοκομειακών γιατρών ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

"Η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Πνευματικού για περιορισμό του κόστους των ιατρικών πράξεων στο ΕΣΥ με περιορισμό της ιατρικής φροντίδας στους καρκινοπαθείς και στόχο 'κάποια στιγμή να τραβήξουμε κάποια γραμμή' για να τελειώνουμε, αποτελεί μνημείο νεοφιλεύθερου κυνισμού

Ο καθηγητής Πνευματικός ξέχασε τον γιατρό και θυμήθηκε το μεγαλοκαθηγητικό του κατεστημένο, το οποίο έθεσε στην υπηρεσία του νεομητσοτακισμου. Στην περίπτωση Πνευματικού και των εμπνευστών του προφανώς η ανθρώπινη ζωή μετριέται με το κόστος  παροχής φροντίδας. Στο ίδιο πνεύμα είχαν κάνει  παλιότερα δηλώσεις και οι  Πέτσας, Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, προβεβλημένοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο γιατρός Πνευματικός όμως τους ξεπέρασε, προσπαθώντας να δώσει και επιστημονικοφάνεια  στις  προκλητικές δηλώσεις του.

Για τους μαχόμενους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ μόνος γνώμονας  είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας, όσο υπάρχει έστω και η παραμικρή ελπίδα. Μόνο κριτήριο η ανθρώπινη ζωή, και όχι το κόστος. Μόνη έγνοια ο άνθρωπος και όχι το κέρδος.

Μπορεί στην νεοφιλελεύθερη κοσμοθεωρία Πνευματικού - Μητσοτάκη  όλα αυτά να μην είναι της μόδας. Αποτελούν όμως το δικό μας αξιακό σύστημα.

Για αυτά αγωνιζόμαστε. Αυτά υποσχεθήκαμε να τηρούμε ως γιατροί. Να υπηρετούμε τον Άνθρωπο και όχι το Κέρδος.

Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα. Και σε πείσμα των χωρίς ανθρωπισμό δηλώσεων, ανθρώπων πανεπιστημιακών και πνευματικών, που το πνεύμα τους έχει κατακλύσει το κόστος μας και το κέρδος, εμείς θα συνεχίσουμε στο πνεύμα του ανθρωπισμού. Θα παραμείνουμε Γιατροί, κι ας μην μας θεωρούν της μόδας. Κι ας μην είμαστε τόσο πνευματικοί"...

Συγγνώμη

Έπειτα από τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Πνευματικός ανέφερε χθες πως χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις του και ζήτησε συγγνώμη. Σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει τα εξής:

"Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του Σκάι πάνω στα θέματα της Υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν.

Ως δημόσιος λειτουργός της Υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα.

Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα