Το άγχος και η κατάθλιψη δεν είναι σπάνια φαινόμενα και δεν χρειάζεται να είναι μια μόνιμη, καθημερινή πίεση. Κάποιες μέρες μπορεί να είναι καλές, κάποιες άλλες όμως μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι θέλουμε να τα παρατήσουμε όλα και να φύγουμε. (Σε άλλη γη, σε άλλα μέρη; Σε μια σπηλιά; Όλα θεμιτά.)

Το θέμα είναι ότι δεν γίνεται να τα παρατήσουμε. Γίνεται όμως να μάθουμε τεχνικές για να αντιμετωπίζουμε το άγχος και να διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις, όσο επίμονες και αν είναι.

Το πάμε αργά

Η απελπισία είναι συναίσθημα που μας παραλύει. Μπορεί να διαρκέσει για ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Αντί να προσπαθήσουμε να νιώσουμε καλύτερα εδώ και τώρα, είναι καλύτερο να αποφασίσουμε να κάνουμε αλλαγές αργά. Ακόμα και η απελπισία είναι ένα συναίσθημα που νιώθουμε για κάποιον λόγο. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να αποδεχτεί και να σταματήσει να παλεύει το συναίσθημα και θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία. Όταν νιώθετε πως η κατάστασή σας ψυχολογικά αρχίζει να γίνεται αφόρητη, κάντε αμέσως ένα διάλειμμα για να καθαρίσετε το κεφάλι σας.

Δώστε προσοχή στις σχέσεις σας

Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε κοινωνικές σχέσεις και επαφές για να νιώθουμε καλύτερα. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει και με τα αισθήματα απελπισίας. Από τη μία, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε κόσμο για τα προβλήματά μας και να τα βγάλουμε από μέσα μας. Έπειτα, ίσως λάβουμε μια άποψη που δεν είχαμε σκεφτεί, ή ακόμα και την επιβεβαίωση ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτό που περνάμε. Η γνώση ότι μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή στήριξη από κοντινούς μας ανθρώπους μπορεί να είναι αρκετή για να διώξει τις αρνητικές σκέψεις.

Θυμόμαστε ότι ο εγκέφαλός μας δεν έχει πάντα δίκιο

Για την ακρίβεια, όσο χειρότερα νιώθουμε ψυχολογικά, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αρχίσει ο εγκέφαλός μας να καταπιάνεται με τη λογική. Δυστυχώς, για τον περισσότερο κόσμο, τότε είναι η στιγμή που ξεκινούν υποθετικά σενάρια και απαισιόδοξες δηλώσεις όπως "Τίποτα δεν πρόκειται να φτιάξει". Δεν μιλάει ο εαυτός μας όταν τα ακούμε αυτά. Μιλάει η κατάθλιψη, και καλό είναι να μην το ξεχνάμε. Και όχι για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την πλευρά του μυαλού μας ως έναν εχθρό που πρέπει να εξολοθρεύσουμε. Πρόκειται για ένα πληγωμένο κομμάτι μας που χρειάζεται κατανόηση και καθοδήγηση μέχρι να καταλάβει ότι πάντα υπάρχουν πράγματα για να πιαστούμε.

Δώστε προσοχή στα θετικά

Επειδή υπάρχουν. Όσο χειρότερα νιώθετε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ψάξετε να τα βρείτε, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε - είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταλήξετε με μια λίστα που μόνο θα μεγαλώνει όσο περισσότερο το σκέφτεστε. Κρατηθείτε από αυτά τα θετικά που υπάρχουν στη ζωή σας, πάρτε δύναμη από αυτά που έχετε καταφέρει μέχρι τώρα και από τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας.

Φροντίστε την καθημερινότητά σας

Ο χειρότερος εχθρός της κατάθλιψης είναι μια υγιεινή ρουτίνα. Ο καλύτερός της φίλος είναι η απραξία - επειδή τότε βρίσκει τον χρόνο να τροφοδοτήσει όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις. Το να τηρείτε μια καλή ρουτίνα στην καθημερινότητά σας (από θέματα υγείας όπως το τρίπτυχο ύπνος-διατροφή-γυμναστική, μέχρι θέματα ψυχικής ενδυνάμωσης όπως χόμπι και χρόνος με φίλους) δεν θα αφήνει στην κατάθλιψη χώρο να απλώνει τα πλοκάμια της. Αποφύγετε την κατάχρηση ουσιών για να αντεπεξέλθετε στα προβλήματά σας. Είναι πιθανό να δημιουργήσουν πολύ περισσότερα προβλήματα, χωρίς στην ουσία να λύσουν αυτά που προϋπήρχαν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA