Η πανδημία έκανε μεγάλο κακό σε πολλά πράγματα, και ακόμα ξετυλίγουμε το κουβάρι. Ένας «κόμπος» που ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο είναι ότι, ακόμα και τώρα, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν χάσει ένα κομμάτι του εαυτού τους. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι όλοι μεγαλώσαμε μέσα σε μια κατάσταση που κράτησε πολύ καιρό και τώρα συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω; Μπορεί να συμβαίνει επειδή οι συνθήκες εργασίας έγιναν πιο περίεργες (ή σκληρές) για πολύ κόσμο, κάτι που μοιραία οδηγεί σε αισθήματα διάσχισης για πολύ κόσμο;

Ας προσπαθήσουμε όμως να δούμε πώς θα πάρουμε τον εαυτό μας πίσω. Οι αιτίες είναι πολλές και ξεχωριστές για τον καθένα. Οι λύσεις δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο.

Κινηθείτε

Η σωματική δραστηριότητα είναι πάρα πολύ χρήσιμη επειδή υπάρχουν περισσότεροι νευροϋποδοχείς στο σώμα παρά στον εγκέφαλο. Ακόμη και πέντε με δέκα λεπτά κίνησης μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας, δίνοντάς σας την ικανότητα να σκέφτεστε πιο καθαρά και να περιορίζετε τις αρνητικές σκέψεις. Όταν κινούμε το σώμα μας, στέλνουμε ένα μήνυμα στον εγκέφαλο ότι αισθανόμαστε καλύτερα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να ακολουθεί και να εκκρίνει ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερα θετικά συναισθήματα.

Πάρτε καθαρό αέρα

Μπορεί να είναι αναζωογονητικό. Μια βόλτα στη φύση ή σε μέρος με πράσινο είναι εκπληκτική για να χαλαρώσουμε, να βάλουμε τις σκέψεις μας σε μια σειρά και να αποσυνδεθούμε – έστω για λίγο – από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ακούστε αισιόδοξη μουσική

Η μουσική μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στο πώς αισθάνεστε. Βρείτε μουσική που είναι ανεβαστική, παρακινητική και θετική, αντί να ακούτε μόνο μουσική που αντικατοπτρίζει την αρνητική σας διάθεση και συναισθήματα. Μόνο ένα τραγούδι μπορεί να αλλάξει αμέσως τη διάθεσή μας.

Καταναλώστε προσεκτικά περιεχόμενο

Ο εγκέφαλός σας έχει νευρώνες-καθρέφτες, οι οποίοι κάνουν τις σκέψεις σας να «καθρεφτίζουν» τις τηλεοπτικές εκπομπές που παρακολουθείτε, τα podcast που ακούτε και τα βιβλία που διαβάζετε. Επιλέξτε περιεχόμενο που αντικατοπτρίζει το πώς θέλετε να αισθάνεστε, όπως αναφέραμε πιο πάνω και με την μουσική. Βέβαια, όταν μιλάμε για περιεχόμενο, πλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτά που βλέπουμε στα social media, που είναι ιδιαίτερα ικανά να επηρεάσουν την ψυχολογία μας. Σταματήστε να ακολουθείτε πρόσωπα και σελίδες που σας γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα, και προσπαθήστε σε γενικές γραμμές να μένετε όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες την ημέρα offline.

Κάντε κάτι παραγωγικό

Η φροντίδα του εαυτού μας είναι απαραίτητη, αλλά η υπερβολική ξεκούραση μπορεί να δημιουργήσει αδιαθεσία. Το να είναι κάποιος αφοσιωμένος και παραγωγικός μπορεί να τονώσει την ενέργεια και να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση. Η ενασχόληση με κάποιο χόμπι μπορεί να σας γεμίσει ευχαρίστηση και αίσθηση παραγωγικότητας, χωρίς το στρες ότι κάνετε κάτι για δουλειά. Δεν χρειάζεται να έχετε απαιτήσεις, και μπορείτε απλώς να βλέπετε τον εαυτό σας να προοδεύει διασκεδάζοντας.

Περάστε χρόνο με ένα κατοικίδιο

Έρευνες επί ερευνών δείχνουν ότι ένα ζωάκι στο σπίτι μπορεί να έχει φανταστικά οφέλη για την ψυχολογία σας. Συνεπώς, αν είναι κάτι που μπορείτε να στηρίξετε οικονομικά και από άποψη χρόνου, σκεφτείτε να βάλετε έναν σκύλο ή μία γάτα στη ζωή σας.

Σκεφτείτε τις συνήθειές σας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι έκαναν αυτοθεραπεία με κακή διατροφή, αλκοόλ ή ναρκωτικά. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί αρχικά να σας ανακουφίσουν, αλλά αν συνεχίσετε να πίνετε ή να τρώτε αλόγιστα, δεν θα λαμβάνετε την ευχαρίστηση που λαμβάνατε παλιότερα,ενώ ο οργανισμός σας θα δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να νιώσει καλά χωρίς τη «βοήθεια» που του δίνατε. Ο καλός ύπνος, η γυμναστική και η σωστή διατροφή εξακολουθούν να είναι καλύτερες επιλογές για να βελτιώσετε την ψυχολογία σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
171η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα Ψαρά
Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών [μελέτη]
Με καρκίνο η βολεϊμπολίστρια Πέννυ Ρόγκα