Η κρίση μέσης ηλικίας είναι ένα πράγμα που, τις περισσότερες φορές, το έχουμε ακούσει σαν αστείο. Ή το έχουμε ακούσει να λέγεται επικριτικά για τις πράξεις ενός γνωστού μας (ελπίζουμε, δηλαδή, και όχι για δικές μας πράξεις). Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι και τόσο αστείο ζήτημα: Το να φτάσει ένας άνθρωπος σε μια ηλικία που αρχίζει να αναρωτιέται πολύ σοβαρά «Ποιος είμαι και τι κάνω» μπορεί να δημιουργήσει πολλά και αντικρουόμενα συναισθήματα.

Η προσπάθεια να συμβιβάσουμε μέσα μας αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερικές από τις επιλογές και τις συμπεριφορές που έχουμε ακούσει συχνά να χλευάζονται ως «κρίση μέσης ηλικίας». Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δούμε το ζήτημα πιο ψύχραιμα και λογικά.

Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια μιας κρίσης μέσης ηλικίας:

Αίσθημα δυσαρέσκειας: Μπορεί να βιώσετε μια αίσθηση δυσαρέσκειας ή απογοήτευσης με τη ζωή σας. Οι κοινωνικές πιέσεις γύρω από τη σταδιοδρομία, τον τρόπο ζωής ή την εμφάνιση μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το αίσθημα ανεπάρκειας.

Έχετε κρίση ταυτότητας: Μπορεί να αισθανθείτε πολύ χαμένοι ή αβέβαιοι. Μπορεί να νιώθετε ότι χάνετε την ταυτότητά σας, τις πεποιθήσεις σας ή τον σκοπό σας στη ζωή.

Αμφισβήτηση των επιλογών σας: Μπορεί να αμφισβητήσετε τις αποφάσεις της ζωής σας, τόσο μεγάλες όσο και μικρές, και να αναρωτιέστε αν εν τέλει ήταν οι κατάλληλες για εσάς. Μπορεί να αναρωτιέστε για τις χαμένες ευκαιρίες και πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή σας αν είχατε επιλέξει διαφορετικά.

Φόβος για την ηλικία: Μπορεί να σκέφτεστε τον χρόνο που περνάει, και ό,τι αυτό συνεπάγεται για υγεία, γονιμότητα και θάνατο—και αυτές οι σκέψεις μπορεί να τρομοκρατήσουν τον οποιονδήποτε.

Επιθυμία για αλλαγή: Μπορεί να θέλετε να αλλάξετε τη δουλειά, τον τρόπο ζωής, την εμφάνιση ή το περιβάλλον σας, μόνο και μόνο για να κάνετε μια αλλαγή.

Παρορμητισμός: Μπορεί να έχετε τόσο πολύ ανάγκη την αλλαγή που μπορεί να βρεθείτε να κάνετε κάτι δραστικό, απερίσκεπτο ή παρορμητικό.

Θέλετε να δραπετεύσετε: Μπορεί να νιώθετε συνεχώς ότι θέλετε απλώς να ξεφύγετε από τη ζωή σας και από όλα.

Αναπολείτε τα νιάτα σας: Μπορεί να νιώθετε νοσταλγία για τα νιάτα σας και να σκέφτεστε τις μέρες που πέρασαν. Ωστόσο, οι αναμνήσεις σας από το παρελθόν μπορεί να είναι περισσότερο εξιδανικευμένες, παρά ρεαλιστικές.

Παραμέληση της ευημερίας σας: Μπορεί να παραμελήσετε την υγεία και την ευημερία σας και να πέσετε σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως καταχρήσεις και τζόγο.

Απομακρύνεστε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα: Μπορεί να απομακρυνθείτε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να αποκρούσετε τις προσπάθειές τους να σας προσεγγίσουν ή να καταλάβουν τι περνάτε.

Εμφάνιση κατάθλιψης: Μπορεί να εμφανίσετε εναλλαγές στη διάθεση ή αισθήματα κατάθλιψης.

Βιώνετε σωματικές αλλαγές: Μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλαγές στην όρεξή σας, στις συνήθειες του ύπνου ή στα επίπεδα ενέργειάς σας.

Τι μπορώ να κάνω όμως αν εντοπίσω αυτά τα σημάδια;

Μια θετική νοοτροπία μπορεί να σας βοηθήσει:

Αποδεχτείτε την αλλαγή: Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι η αλλαγή είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής. Αντί να προσπαθείτε να αντισταθείτε, μια θετική νοοτροπία μπορεί να σας βοηθήσει να την αγκαλιάσετε ως ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και μεταμόρφωση.

Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη: Καλλιεργήστε μια αίσθηση ευγνωμοσύνης για τις θετικές πτυχές της ζωής σας, όπως οι σχέσεις, τα επιτεύγματα και οι εμπειρίες, αντί να μένετε προσκολλημένοι σε αυτά που πιστεύετε ότι σας λείπουν.

Μείνετε ανοιχτοί σε καινούριες και διαφορετικές εμπειρίες: Διατηρήστε ανοιχτό το μυαλό σας για να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να εξερευνήσετε διαφορετικά μονοπάτια.

Βρείτε τον σκοπό σας: Εξερευνήστε δραστηριότητες, χόμπι ή ευκαιρίες εθελοντισμού που θα φέρουν καινούριο νόημα και σκοπό στη ζωή σας.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις: Αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους και προσπαθήστε να είστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε. Να θυμάστε ότι η τελειότητα πολλές φορές είναι ψευδαίσθηση, και η ζωή του καθενός έχει τα μοναδικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού
171η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα Ψαρά
Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών [μελέτη]