Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  κατέθεσε μια νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ψυχική υγεία, υλοποιώντας τη δέσμευση της προέδρου της φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022.  Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται  στις εκκλήσεις και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε πρόταση που υπέβαλαν οι πολίτες στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η προσέγγιση αυτή αποτελεί ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για την εξομοίωση της ψυχικής υγείας με τη σωματική υγεία και για την εξασφάλιση μιας νέας διατομεακής προσέγγισης των ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Με 20 εμβληματικές πρωτοβουλίες και ενωσιακή χρηματοδότηση ύψους 1,23 δισ. ευρώ από διαφορετικά χρηματοδοτικά μέσα, η Επιτροπή δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους και στην ψυχική τους υγεία.

Η δράση της ΕΕ έρχεται σε μια εποχή όπου ήδη πριν από την πανδημία CοViD-19, στην ΕΕ 1 στα 6 άτομα αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας και η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε με τις άνευ προηγουμένου κρίσεις οι οποίες έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη και πριν από την πανδημία της CoViD-19, περίπου 84 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας και έκτοτε ο αριθμός έχει αυξηθεί. Η πανδημία έχει ασκήσει πρόσθετη πίεση στην ψυχική υγεία, ιδίως όσον αφορά τους νέους και τα άτομα με προϋπάρχουσες ψυχικές παθήσεις.

Το κόστος της μη ανάληψης δράσης είναι σημαντικό και ανέρχεται σε 600 δισ. ευρώ ετησίως, και προβλέπεται να αυξηθεί, μετά τις παγκόσμιες προκλήσεις που συνδέονται με τις κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, την αύξηση της ψηφιοποίησης, τις οικονομικές πιέσεις και τις ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Το συνολικό κόστος των προβλημάτων ψυχικής υγείας — το οποίο περιλαμβάνει τόσο το κόστος για τα συστήματα υγείας και τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, όσο και τη χαμηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας και των εργαζομένων — εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 4 % του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από 600 δισ. ευρώ ετησίως 

Στο πλαίσιο σημαντικών τεχνολογικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών που επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις,η δράση της ΕΕ για την ψυχική υγεία θα επικεντρωθεί σε τρεις κατευθυντήριες αρχές:

  • κατάλληλη και αποτελεσματική πρόληψη,
  • πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή ψυχική περίθαλψη και θεραπεία των ψυχικών νόσων, και
  • επανένταξη στην κοινωνία μετά την ανάρρωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού
171η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα Ψαρά
Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών [μελέτη]