Σε συνθήκες...εκστρατείας διαμένουν οι υγειονομικοί που έχουν μετακινηθεί για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου Σαντορίνης.

Στο κτίριο του παλαιού Κέντρου Υγείας διαμένουν 40 έως 50 άτομα, συχνά με τις οικογένειές τους, καθώς το κόστος διαμονής στο νησί είναι απαγορευτικό για τον μισθό εργαζόμενων στο ΕΣΥ, οι οποίοι προέρχονται από άλλη περιοχή.

Όπως καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η κάλυψη του νοσοκομείου σε προσωπικό είναι η χειρότερη από το 2016. Δεν διαθέτει παθολόγο, πνευμονολόγο, αναισθησιολόγο και μικροβιολόγο:

"Αν δεν υπήρχε και το παλαιό κτίριο, θα άδειαζε το νοσοκομείο από εργαζόμενους", τονίζει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας πως σε άλλα νησιά δεν υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα.

"Πού είναι τα κίνητρα; Που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει το κόστος διαβίωσης; Με τη πρώτη ευκαιρία, θα φύγουν", προειδοποιεί. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ διερωτάται: "Πώς να τα βγάλει πέρα ένας υγειονομικός; Ο γιατρός έχει μισθό 1.850 ευρώ το μήνα, ο νοσηλευτής και ο διασώστης με 800 ευρώ και ο τραυματιοφορέας με 650 ευρώ. Συνεχώς έχουμε παραιτήσεις υγειονομικών για να πάνε με καλύτερους όρους να δουλέψουν στο εξωτερικό".

Πηγαίνουν στη Κύπρο

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι γιατροί υπογράφουν συμβόλαια δεκαετίας με τα νοσοκομεία της Κύπρου, με 80.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και μετά νέα αυξηση των αποδοχών. Μέσα τα συμβόλαια προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις.

Οι νοσηλευτές υπογράφουν, αντίστοιχα, δεκαετή συμβόλαια με 40.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και μετά νέα αύξηση των αποδοχών, καθώς επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις.

"Σε δέκα χρόνια, οι αποδοχές εκεί θα είναι ίσες με 40 χρόνια δουλειάς εδώ. Δηλαδή, για όλον τον εργαμάσιμο βίο. Υψηλές αμοιβές είναι σε πολλές χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης".

Χαμένη ευκαιρία

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως στη διάρκεια της πανδημίας χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης του ΕΣΥ, παρ ότι αναδείχθηκε ο πολύτιμος και αναντικατάστατος ρόλος του.

"Δεν είμαστε σε θέση, λόγω ελλείψεων προσωπικού, να λειτουργήσουμε τον υπερσύχρονο εξοπλισμό που προσφέρθηκε στο ΕΣΥ από δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολιτικές ευθύνες μεγάλες και διαχρονικές. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν βοηθάνε", αναφέρει.

Όπως εξηγεί, χρειάζεται εθνική προσπάθεια και ειλικρίνεια για να αναταθεί το ΕΣΥ: "Η μοναδική προκήρυξη 4.000 θέσεων για μόνιμο προσωπικό που εκδόθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στο ΑΣΕΠ, ενώ είχαν υποσχεθεί επί υπουργίας Κικίλια ότι θα ολοκληρωθεί"...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε