Γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση, προσωρινά βελτιώνονται πολύ όταν μένουν έγκυες. Τώρα, ερευνητές νομίζουν ότι ξέρουν την αιτία.

Νέα έρευνα έδειξε ότι η εγκυμοσύνη θέτει σε πτωτική πορεία στο ανοσοποιητικό και φαίνεται ότι αυτό βελτιώνει τα συμπτώματα που συνδέονται με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Όμως η εγκυμοσύνη είναι πολύ ιδιαίτερη κατάσταση όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα, ανέφεραν ερευνητές.

Oι ερευνητές εστίασαν ιδιαίτερα στα κύτταρα Τ που παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσο και είναι επίσης σημαντικά στην κύηση.

Η νέα έρευνα συνέκρινε 11 γυναίκες με τη νόσο με 7 γυναίκες χωρίς. Ελήφθησαν δείγματα αίματος πριν. κατά τη διάρκεια και μετά την κύηση.

Οι ερευνητές εντόπισαν τα γονίδια που ρυθμίζουν τα κύτταρα Τ και μελέτησαν πώς ανοίγουν και κλείνουν σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η Sandra Hellberg, του Linkoping University, δήλωσε ότι έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν οι ερευνητές να διαπιστώσουν διαφορές μεταξύ των ομάδων, κατά την εγκυμοσύνη, καθώς φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό μιας εγκύου με την πάθηση μοιάζει περίπου με αυτό μιας υγιούς εγκύου.

Η κύηση επηρεάζει τα δίκτυα αλληλεπιδρώντων γονιδίων, ανακάλυψαν οι ερευνητές και αυτά σε μεγάλο μέρος συνδέονται με τη νόσο και με σημαντικές διαδικασίες στο ανοσοποιητικό.

Το δίκτυο γονιδίων που επηρεάζονται στην κύηση επίσης περιλάμβανε γονίδια που ρυθμίζονταν από τις ορμόνες της κύησης- ιδιαίτερα την προγεστερόνη.

Η Hellberg δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές συμβαίνουν το τελευταίο τρίμηνο και τότε βελτιώνονται περισσότερο οι έγκυες με πολλαπλή σκλήρυνση. Αυτές οι αλλαγές συχνά αναστρέφονται μετά την κύηση, όταν υπάρχει προσωρινή αύξηση της δραστηριότητας της πάθησης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η δραστηριότητα της νόσου επιστρέφει εκεί που ήταν πριν την κύηση.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα διάφορες ορμόνες στο εργαστήριο, σε μια προσπάθεια να μιμηθούν την επίδραση που παρατηρήθηκε στην έρευνα, για να διαπιστωθεί αν αυτές μπορούν να είναι μέρος πιθανής μελλοντικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Neuroinflammation.

Πηγές:
Journal of Neuroinflammation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]