Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι μια μέθοδος αυτοβοήθειας για να χτίσετε αυτοπεποίθηση και να προσελκύσετε καλά πράγματα στη ζωή σας. Είναι απλές δηλώσεις που μετατοπίζουν τη σκέψη σας από την αρνητικότητα και την αυτοκριτική στη θετικότητα και την εστίαση στα δυνατά σας σημεία. Αυτές οι δηλώσεις μπορούν να σας ενθαρρύνουν και να σας παρακινήσουν να αναπτύξετε δεξιότητες, να μάθετε νέα πράγματα και να ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή. Στις πιο δύσκολες ημέρες, μπορεί να σας δώσουν ακόμα και το κίνητρο να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Λειτουργούν όμως στην πράξη;

Η απάντηση βρίσκεται - όπως με τις περισσότερες τεχνικές αυτοβοήθειας - στη μέση. Οι επιβεβαιώσεις από μόνες τους δεν μπορούν να μας βοηθήσουν αν δεν κάνουμε και εμείς προσπάθεια να ξεφύγουμε από τα μοτίβα μας. Περισσότερο λειτουργούν σαν δηλώσεις και θυμίζουν τα σανσκριτικά μάντρα: Επαναλαμβανόμενες φράσεις που έχουν ως σκοπό να μας βοηθήσουν να συγκεντρωθούμε καλύτερα και να κλείσουμε τις... περιττές πόρτες που ανοίγει το μυαλό μας μέσα στην ημέρα.

Μερικά παραδείγματα θετικών επιβεβαιώσεων είναι τα εξής:

  • Έχω τη δύναμη να ξεπεράσω αυτή τη δυσκολία.
  • Έχω τις ικανότητες να χειριστώ αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
  • Αποδέχομαι και καταλαβαίνω τα αρνητικά συναισθήματά μου.
  • Πιστεύω στον εαυτό μου και μπορώ να πετύχω τους στόχους μου.
  • Είμαι δυνατός και έτοιμος να ξεκινήσω την ημέρα.
  • Δεν φοβάμαι τα λάθη και τα βλέπω ως μαθήματα.
  • Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και το ένστικτό μου.
  • Κάθε μέρα γίνομαι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου.
  • Επιλέγω να σκέφτομαι θετικά, ακόμα και όταν το μυαλό μου θέλει να κάνει αρνητικές σκέψεις.
  • Αξίζω αγάπη και σεβασμό.
  • Έχω όλα όσα χρειάζομαι αυτή τη στιγμή.
  • Είναι αποτελεσματικές αυτές οι φράσεις;

Σύμφωνα με έρευνα του 2016, οι θετικές επιβεβαιώσεις ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνετε το συναισθηματικό στρες. Όταν ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής, ανακουφίζει κάποιο από το άγχος που μπορεί να είχατε νιώσει.

Οι επιβεβαιώσεις είναι επίσης αποτελεσματικές στην αντικατάσταση αρνητικών σκέψεων με θετικότητα, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλό σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποφύγετε συμπεριφορές που σαμποτάρουν τον εαυτό σας και μειώνουν τις πιθανότητες ευτυχίας σας.

Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί πάντα να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργεί αρνητικά, αλλά οι επιβεβαιώσεις το αλλάζουν : Χρησιμοποιούν την αυθυποβολή με τρόπο που θα μας βοηθήσει να πείσουμε τον εγκέφαλό μας ότι οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι αληθινές και ότι στην πραγματικότητα έχουμε την δύναμη να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας. 

Οι θετικές επιβεβαιώσεις δεν θα λειτουργήσουν αν δεν καταβάλετε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια. Αυτές οι φράσεις ενισχύουν το κίνητρο και την αυτοεκτίμησή σας, αλλά πρέπει να θέλετε να το κάνετε αυτό εξαρχής. Μπορεί επίσης να μ βοηθήσουν αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ψυχικής υγείας ή κάποιο τραύμα.

Εναλλακτικές

Αν οι θετικές επιβεβαιώσεις δεν λειτουργούν για εσάς, αυτές είναι μερικές εναλλακτικές ιδέες:

Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος έμμεσα θα συμβάλει και στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Ταυτόχρονα, τα σωματικά προβλήματα που μπορεί να σας δημιουργούν τις αρνητικές σκέψεις μπορεί να ελαττωθούν.

Περάστε χρόνο με θετικούς ανθρώπους. Όχι ανθρώπους που σας λένε "Ναι" σε όλα, αλλά ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι να δουν το αρνητικό και να σχολιάσουν με κυνισμό το οτιδήποτε.

Κάντε μια αξιολόγηση των πραγμάτων που θέλετε να αλλάξετε στην καθημερινή σας ζωή. Δεν είναι εύκολη διαδικασία να αλλάξετε συνήθειες, αλλά αν επενδύσετε τον χρόνο και την προσπάθεια, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι θεαματικά.

Προσπαθήστε να γελάτε αρκετά στην καθημερινή σας ζωή. Από το να περνάτε περισσότερο χρόνο με φίλους μέχρι να χαλαρώσετε βλέποντας μια κωμωδία που σας αρέσει, υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξετε στη στιγμή τη διάθεσή σας.

Αν οι αρνητικές σας σκέψεις επηρεάζουν την καθημερινότητά σας σε αρκετά μεγάλο βαθμό που να μην είστε λειτουργικοί, ίσως η καλύτερη ιδέα θα ήταν να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα προβλήματα, τις πηγές τους, αλλά και πιθανές λύσεις. Πολλές φορές, η λύση είναι ήδη στα χέρια μας αλλά δεν την είχαμε σκεφτεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διευκρινήσεις για το φάρμακο αποσιδήρωσης
Θεσσαλονίκη: Καινοτόμος ταυτόχρονη καρδιολογική επέμβαση στο "Ιπποκράτειο"
Ποια ιατρική πράξη που αποζημιωνόταν έως 420 ευρώ έπεσε κάτω από τα 40 ευρώ