Σε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή ομιλία - μαρτυρία της η κ. Αναστασία Ντάνου, ασθενής με νόσο του Crohn, έδωσε με τον πλέον παραστατικό τρόπο το στίγμα των ανθρώπων με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), ολοκληρώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την σχετική ημερίδα του iatronet.gr.
Περιγράφοντας με εύγλωτο τρόπο την καθημερινότητα των ασθενών με ΙΦΝΕ, χωρίς να μεγιστοποιεί την όλη κατάστασή τους και με βασικό επιχείρημα ότι οι ασθενείς με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα παρά τα όποια προβλήματα πρέπει να μάθουν να ζουν με την ασθένεια, η κ. Ντάνου προσδίδει ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους τους ασθενείς.
Η διαχείριση ενός χρόνιου νοσήματος όπως η νόσος του Crohn δεν είναι εύκολη υπόθεση, όχι όμως και κάτι ακατόρθωτο. Το περιβάλλον και η οικογένεια του ασθενούς καλείται επίσης να σηκώσει το βάρος. Ο ασθενής πρέπει να περάσει από το στάδιο του πένθους που ξεκινά από την βασική απορία "γιατί σε μένα" και να καταλήξει στην αποδοχή.
Πολύ σημαντικό είναι ο ασθενής να μιλά για το πρόβλημά του. Από τους φίλους και τους συναδέλφους μέχρι τον θεράποντα ιατρό. Οι "καλοθελητές" στην πορεία αυτή βέβαια είναι πολλοί και μοιράζουν αφειδώς συμβουλές και υποδείξεις στον πάσχοντα.
Οι εκπτώσεις στην θεραπεία δεν πρέπει να υπάρχουν σύμφωνα με την κ. Ντάνου. Η καλή σχέση με τον θεράποντα ιατρό αλλά πάνω απ΄όλα η εμπιστοσύνη αποφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Η μη αμέληση με τις ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις και το να μην εμπιστεύεται ο ασθενής τις ακριβές και "άχρηστες" θεραπείες, αποτελούν σύμφωνα με την κ. Ντάνου βασική προτεραιότητα.
Ο ασθενής δεν φταίει για την ασθένεια. Το ότι έχει ένα αυτοάνοσο νόσημα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φορτωθεί και με ενοχές. Όλοι έχουμε την πιθανότητα να πάθουμε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, καταλήγει η κ. Ντάνου. Υπάρχουν νέες θεραπείες και εξετάσεις και εκεί πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε