Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος αξιολογεί το βάρος ενός ατόμου σε σχέση με το ύψος του, δεν είναι ακριβές μέτρο για την εκτίμηση του σωματικού λίπους και της κατανομής του.

Μια σύγκριση με τη διπλή απορροφησιομετρία ακτίνων Χ (DXA), που παρουσιάστηκε στη συνάντηση ENDO 2023 στο Σικάγο, δείχνει ότι ο ΔΜΣ υποτιμά σημαντικά την έκταση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Οι ολόσωμες μετρήσεις DXA είναι επί του παρόντος η πιο ακριβής μέθοδος για τον προσδιορισμό της ποσότητας λίπους στο σώμα. Είναι πολύ ακριβή για τον έλεγχο του πληθυσμού και ενέχει επίσης μικρό κίνδυνο ακτινοβολίας. Ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε λίπος χωρίς ακτινοβολία είναι δυνατός με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας (MRI), αλλά αυτό συνδέεται με ακόμη υψηλότερο κόστος.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES), η οποία διεξάγεται τακτικά από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, διενεργήθηκε DXA σε σχεδόν 10.000 ενήλικες ηλικίας 20 έως 59 ετών μεταξύ 2011 και 2018. Ως παχύσαρκες ορίζονται γενικά οι γυναίκες με ποσοστό σωματικού λίπους άνω του 30% και οι άνδρες με ποσοστό σωματικού λίπους άνω του 25%.

Ο Aayush Visaria από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick συνέκρινε τις διαγνώσεις παχυσαρκίας της DXA με την ταξινόμηση βάσει του ΔΜΣ. Οι άνδρες και οι γυναίκες θεωρούνται παχύσαρκοι από μια τιμή 30 kg/m2.

Αποτέλεσμα: Σχεδόν οι μισοί από τους ενήλικες που είχαν ταξινομηθεί ως φυσιολογικού βάρους ή υπέρβαροι με βάση τον ΔΜΣ τους ήταν παχύσαρκοι σύμφωνα με την ανάλυση DXA. Μεταξύ των μη ισπανόφωνων λευκών, το ποσοστό ήταν 44 % και μεταξύ των Ισπανόφωνων και των Ασιατών έφθανε το 49 %, αλλά μόνο το 29 % μεταξύ των Αφροαμερικανών.

Συνολικά, το 74 %, ή τα τρία τέταρτα, όλων των ενήλικων Αμερικανών ηλικίας 20-59 ετών θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ως παχύσαρκοι με βάση την ανάλυση DXA. Με βάση τον ΔΜΣ, θα ήταν "μόνο" το 36 %.

Ο Visaria συνιστά ανεπιφύλακτα τη χρήση άλλων παραμέτρων εκτός από τον ΔΜΣ για τη διάγνωση της παχυσαρκίας.

Η DXA δεν αποτελεί επί του παρόντος ρεαλιστική επιλογή με τιμές εξοπλισμού της τάξης των 30.000 ευρώ. Η ανάλυση βιοηλεκτρικής αντίστασης είναι πολύ φθηνότερη. Εδώ, συσκευές για τον καταναλωτικό τομέα προσφέρονται πλέον για περίπου 100 ευρώ.

Ακόμη φθηνότερος είναι ο προσδιορισμός της περιφέρειας της κοιλιάς με μια μετροταινία, η οποία διατίθεται για λίγα ευρώ. Οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος έχουν περιφέρεια κοιλιάς ή μέσης μικρότερη από 80 εκατοστά. Για τους άνδρες, πρέπει να είναι μικρότερη από 94 εκατοστά. Το όριο της σπλαχνικής παχυσαρκίας είναι 88 εκατοστά για τις γυναίκες και 102 εκατοστά για τους άνδρες.

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε πρόσφατα κατά της αποκλειστικής χρήσης του ΔΜΣ για τη διάγνωση της παχυσαρκίας στην ετήσια συνάντησή του. Συμβουλεύει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά, όπως το σπλαχνικό λίπος, ο δείκτης σωματικής παχυσαρκίας, η σύνθεση του σώματος, η σχετική λιπώδης μάζα, η περιφέρεια μέσης, καθώς και γενετικοί και μεταβολικοί παράγοντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου
Νέος τρόπος αντιμετώπισης παχυσαρκίας - διαταραχών με στόχο τα μιτοχόνδρια [μελέτη]