Νέα έρευνα έδειξε ότι υπάρχει στον εγκέφαλο των ανθρώπων διαφορετικό ‘’αποτύπωμα πόνου’’.

Ερευνητές του University of Essex και του Ludwig Maximilians University of Munich, ανακάλυψαν ότι ταχείας ταλάντωσης κύματα που συνδέονταν με σύντονο πόνο και επαφή μπορεί να διαφέρουν ευρέως, σε απεικονιστικές εξετάσεις.

Αυτά τα κύματα, γάμμα ταλαντώσεις,  εκτιμάτο ότι αντιπροσωπεύουν την αντίληψη του πόνου στον εγκέφαλο-προηγούμενες έρευνες εστίασαν σε στοιχεία ομάδων και παρέβλεψαν ατομικές διαφορές.

Η Dr. Elia Valentini ανακάλυψε μεγάλες διαφορές στο χρόνο, τη συχνότητα και τοποθεσία των διακυμάνσεων γάμμα, ενώ ορισμένοι δεν είχαν καθόλου κύματα.

Η Dr. Valentini δήλωσε ότι για πρώτη φορά μπορούμε να εντοπίσουμε την πολύ μεγάλη ποικιλία στην αντίδραση των κυμάτων γάμμα μεταξύ των ανθρώπων και ότι το μοτίβο ατομικής απόκρισης είναι σταθερό διαχρονικά.

Αυτό το μοτίβο ενδεχομένως μπορεί να αφορά και άλλες αποκρίσεις του εγκεφάλου και ενδεχομένως μπορεί να μας επιτρέψει να εντοπίσουμε ατομικά αποτυπώματα πόνου στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Εξετάστηκαν στοιχεία 70 ανθρώπων. Τα πειράματα χωρίστηκαν σε 2 έρευνες και χρησιμοποιήθηκε laser για τη δημιουργία πόνου.

Ανακαλύφθηκε ότι τα κύματα γάμμα ήταν αξιοσημείωτα σταθερά και δημιουργούσαν παρόμοια ατομικά μοτίβα όταν διεγείρονταν.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι αισθάνονταν πόνο και δεν είχαν γάμμα απόκριση, ενώ άλλοι είχαν μεγάλη απόκριση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurophysiology.

Πηγές:
Journal of Neurophysiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]