Ο σύντομος ύπνος την ημέρα ενδεχομένως μπορεί να βοηθά στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου καθώς αυτός γερνά, υπέδειξαν ερευνητές οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η συνήθεια φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ενδείξεις ότι ο σύντομος ύπνος την ημέρα ενδεχομένως προστατεύει από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Το εύρημα υποδεικνύει ότι ο τακτικός υπνάκος δίνει κάποια προστασία έναντι της νευροεκφύλισης μέσω της αναπλήρωσης του ανεπαρκούς ύπνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Sleep.

Ερευνητές του UCL και του University of the Republic στην Ουρουγουάη αναφέρουν οτι χρησιμοποίησαν στοιχεία από την UK Biobank, 35.080 συμμετεχόντων για να εξετάσουν αν συνδυασμός γενετικών ποικιλομορφιών που προηγουμένως συνδέθηκαν με τον σύντομο ύπνο την ημέρα, συνδέονται  επίσης με τον όγκο του εγκεφάλου, την αντίληψη και άλλα θέματα υγείας του εγκεφάλου.

Η Dr Victoria Garfield, δήλωσε οτι οι ποικιλομορφίες ήταν αρκετά κοινές. Είναι παρούσες στο  1% του πληθυσμού τουλάχιστον.

Ενώ πρώτα φάνηκε ότι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ποτέ ή σπάνια κοιμόνταν για λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, οι ερευνητές ανακάλυψαν  την  αντίστροφη σχέση όταν ελήφθη υπόψη η γενετική προδιάθεση στον σύντομο ύπνο.

Αυτό υποδεικνύει ότι τα αρχικά ευρήματα θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες.

Η ομάδα παρατήρησε σχέση μεταξύ γενετικής προδιάθεσης σε υπνάκο την ημέρα και μεγαλύτερου όγκου εγκεφάλου, ισοδύναμο με 2,6 έως 6,5 λιγότερα χρόνια γήρανσης -αν και δεν υπήρχε σχέση με τη νοητική επίδοση, όπως χρόνο απόκρισης.

Πηγές:
Sleep.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά