Τη σχέση του σωματότυπου με την πρόκληση καρκίνου μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μελέτησε ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό BMC Cancer και υπογράφεται από ειδικούς Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας της Δανίας και των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η συσχέτιση του σχήματος του σώματος με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από το μέγεθος του σώματος, είναι ασαφής, επειδή η περιφέρεια μέσης και ισχίου συσχετίζονται ισχυρά θετικά με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε τον αλλομετρικό "δείκτη σχήματος σώματος", δηλαδή τις διαστάσεις των επιμέρους τμημάτων ή οργάνων σε σχέση με το συνολικό μέγεθός του σώματος.

Μετρήθηκε, επίσης, ο δείκτης ισχίου και έγινε σύγκριση με την περιφέρεια μέσης και ισχίου σε άτομα με ίδιο βάρος και ύψος. Εκτιμήθηκε, τέλος, η σχέση με τον καρκίνο του μαστού συνολικά και σύμφωνα με τη φάση της εμμηνόπαυσης, την ηλικία και την ορμονική κατάσταση (υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης).

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε 14 χρόνια, διαγνώστηκαν 9.011 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε ένα συνολικό δείγμα 218.276 γυναικών.

Αν και υπήρξαν ελάχιστα στοιχεία συσχέτισης του σωματότυπου με τον καρκίνο του μαστού, βρέθηκαν ορισμένοι συσχετισμοί: 

  • Οριακή σχέση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και καρκίνους του μαστού στις ηλικίες άνω των 55 ετών, ενώ δεν υπήρξε συσχέτιση καρκίνου και δείκτη ισχίου.
  • Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) συσχετίστηκε ισχυρά με τον καρκίνο του μαστού σε ηλικίες άνω των 55 ετών σε ορισμένους σωματότυπους.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η κοιλιακή παχυσαρκία που αξιολογήθηκε δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού συνολικά, αλλά συσχετίστηκε αντιστρόφως με τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου μαστού αρνητικού σε υποδοχείς προγεστερόνης (PR-).

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα ευρήματα απαιτούν επικύρωση σε άλλες ομάδες ασθενών και με μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων καρκίνου του μαστού αρνητικού σε υποδοχείς προγεστερόνης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς συνδέεται η καθιστική ζωή με τα ινομυώματα [μελέτη]
Ανδρουλάκης από το "Βενιζέλειο": Έχουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες Υγείας
ΠΦΣ: Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών βελτίωσε την κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων