Το Αλτσχάιμερ είναι μια πάθηση που στερεί αναμνήσεις και γνωστικές λειτουργίες από τους ασθενείς. Και ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Άσκηση

Σύμφωνα με το Alzheimer's Society UK, τα αποτελέσματα 11 μελετών αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος για την πάθηση μειώθηκε κατά 45% στους μεσήλικες που ασκούνταν τακτικά. Οι ηλικιωμένοι έχει επίσης αποδειχθεί ότι ωφελούνται από την άσκηση, η οποία βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της σκέψης. Η σύσταση είναι 30 λεπτά μέτριας έντονης αερόβιας άσκησης, τρεις έως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Κόψτε το κάπνισμα

Υπάρχουν χημικές τοξίνες στα τσιγάρα που μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου, να προκαλέσουν αγγειακή αιμορραγία και να προσθέσουν στρες στα κύτταρα, τα οποία όλα συνδέονται με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ κατά 30-50%.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αποτροπή του Αλτσχάιμερ ή στην επιβράδυνση της εξέλιξής του. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology αποκάλυψε ότι η μεσογειακή διατροφή βοήθησε στη μείωση των σημαδιών της νόσου του Αλτσχάιμερ και μείωσε τα επίπεδα αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο.

Διαχειριστείτε την υγεία της καρδιάς σας

Παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Διατηρήστε υγιείς κοινωνικές επαφές

Πιστεύεται ότι η μεγαλύτερη κοινωνική επαφή βοηθά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο πληροφορίες από μελέτες παρατήρησης. Ενώ οι λόγοι για τους οποίους η κοινωνικοποίηση συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου είναι ακόμα ασαφείς, η Ένωση Αλτσχάιμερ λέει ότι οι κοινωνικές συνδέσεις μπορεί να κάνουν τη μνήμη και τη σκέψη να ρέουν πιο ομαλά.

Βελτιώστε τον ύπνο σας

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο καλύτερος ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Μια μελέτη στη Βρετανία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications παρακολούθησε τη συμπεριφορά σχεδόν 8.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια 20 ετών, ξεκινώντας από τα 50 τους. Όσοι κοιμούνταν 6 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]