Η καθημερινή λήψη συμπληρώματος πολυβιταμίνης μπορεί να επιβραδύνει την εξασθένηση της μνήμης λόγω ηλικίας, έδειξε μεγάλη έρευνα των Columbia University και Brigham and Women's Hospital/Harvard.

Ο Adam M. Brickman, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει απλός, οικονομικός τρόπος να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι όσον αφορά την επιβράδυνση της έκπτωσης της μνήμης τους.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 3.500 ενήλικες άνω των 60 ετών λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα πολυβιταμίνης ή placebo για 3 χρόνια.

Στο τέλος κάθε χρόνου, συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε online νοητική αξιολόγηση στο σπίτι, για τον έλεγχο της μνήμης από τον ιππόκαμπο.

Έως το τέλος του πρώτου έτους, η μνήμη βελτιώθηκε στην ομάδα του συμπληρώματος. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η βελτίωση που διατηρήθηκε στη διάρκεια των 3 ετών ήταν ισοδύναμη με 3 χρόνια έκπτωση μνήμης. Η επίδραση ήταν πιο έντονη σε συμμετέχοντες με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο.

Tα ευρήματα στηρίζουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διατροφή είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς κάποιος γερνά.

Η JoAnn Manson, δήλωσε ότι τα ευρήματα ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης σε 2 έρευνες στη δοκιμή COSMOS είναι αξιοσημείωτα και υποδεικνύει ότι η λήψη συμπληρώματος πολυβιταμίνης είναι ασφαλής, προσβάσιμη και οικονομική μέθοδος προστασίας της νοητικής υγείας στους ηλικιωμένους.

Πρόσθεσε ότι οι πολυβιταμίνες γενικά είναι ασφαλείς και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τις λάβουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγές:
Αmerican Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποσύρεται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της CoViD
Στα 4,08 δισ. δολ. θα φτάσει η παγκόσμια αγορά της επινεφρίνης έως το 2030
Σοβαρό το κενό της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας