Γυναίκες με μηνιγγίωμα έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό έναντι γυναικών στο γενικό πληθυσμό, αναφέρει μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι γυναίκες ασθενείς με μηνιγγίωμα θα πρέπει να εξετάζονται πιο εντατικά για καρκίνο μαστού.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πιθανή σχέση υπεδείχθη πριν 70 χρόνια. Όμως, έως σήμερα δεν υπάρχουν καταληκτικές αποδείξεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν έρευνες γυναικών που διαγνώστηκα με μηνιγγίωμα και καρκίνο μαστού.

Η μετα-ανάλυση περιέλαβε 18 έρευνες-8 για ασθενείς με μηνιγγίωμα, 5 για ασθενείς με καρκίνο μαστού και 5 στις οποίες πραγματοποιήθηκε αμφίδρομη ανάλυση .

Σε ασθενείς με μηνιγγίωμα, τα στοιχεία αποκάλυψαν σχεδόν δεκαπλάσια εμφάνιση καρκίνου μαστού σε σύγκριση με την εμφάνιση στο γενικό πληθυσμό.

Σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, η εμφάνιση μηνιγγιώματος ήταν μεγαλύτερη από αυτή του γενικού πληθυσμού αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ορισμένες πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση των δυο παθήσεων, όπως έκφραση υποδοχέων ορμονών, αρνητική επίδραση της ακτινοθεραπείας και της ορμονοθεραπείας και υπερδραστηριότητα MYC.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί, όπως έλλειψη πληροφοριών για τον όγκο που διαγνώστηκε πρώτα, την ιστολογία, την ηλικία διάγνωσης και το χρονικό διάστημα μεταξύ διαγνώσεων.

Χρειάζονται νέες έρευνες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια